Неплатените сметки към ВиК-Ямбол гонят два милиона лева

3Неплатените сметки на абонати към ВиК-Ямбол възлизат на 1 900 000 лева, но пък и загубите на вода по трасето надвишават 70 процента, съобщи на пресконференция днес, 28 август 2018 г.,  управителят на дружеството инж. Стоян Радев.

Най-големи проблеми с подаването на вода ВиК има в Овчи кладенец, те са налични и към момента. Причината е, че водоизточниците не дават достатъчен дебит и част от селото има вода само през нощта. Затова пък проблемите с водоснабдяването на Бояджик през миналото лято са избегнати през настоящото. В други села е имало временни аварии и ремонти.

Спирането на водата в Централната градска част на Ямбол това лято  два пъти е било заради ремонта на градинския мост, а преди дни – заради правенето на връзка на ул. „Преслав“, понеже водата идва от там. След 10-20 дни ще има ново планово спиране на водата в ЦГЧ за подмяна на спирателен кран на същия водопровод, допълни инж. Радев. Той обясни и защо след спиране на водата тя потича от чешмите мътна, с много лошо качество. „По тръбите има залепнали наноси. Тъмният цвят е от мангана. По принцип водата съдържа манган, но като се вземат проби – всичко е в границите. С времето той се утаява по стените на тръбите и при спиране-пускане частиците се отлепя.“

По отдени показатели битовата вода е по-мръсна от индустриалната, а река Тунджа колкото е чиста преди Ямбол, толкова е и след него, каза още шефът на ВиК.

About the Author :

Leave a reply