Неочакван обрат с депутатските мандати

??????????????????????????????? Атанас Тодоров Мерджанов-1 Karagiozov IliyaПълен абсурд се разигра на тези избори не само в държавата, но и в Ямболска област, заради разпределението на депутатските мандати. Победителят ГЕРБ се оказа най-големият губещ в нашия избирателен район, защото печели само едно депутатско място, нищо че взима 32, 753 % от всички гласове, което е вотът на 18 647 избиратели. Най-големият победител в Ямболски избирателен район се оказа ДПС, които вкарват депутат само с 3723 гласа, макар да са едва на шесто място сред останалите политически сили в региона.

На практика се оказва, че напънът на 18 647 избиратели в цялата Ямболска област се обезсмисля от вероятно купените в по-голямата си част 3723 гласа от ромските общности в региона, но заради спогодба на централите и безумното разпределение на мандатите в ЦИК, те тежат повече. Да не говорим, че звучи абсурдно Ямбол да има депутат от ДПС, при условие, че тази политическа сила реално няма почти никакво влияние в региона, защото досега за нея са гласували между 1300 – 2000 избиратели в зависимост колко роми евентуално ще си напазаруват.

Другият печеливш от тези избори в Ямболски избирателен район е „БСП – лява България”, макар да загуби изборите, оставайки на второ място. Коалицията ще има двама депутати със спечелените 13 834 гласа.

От добре запознат източник „Делник” научи, че разпределението в ЦИК става на принципа първо да се даде един пълен мандат на политическата сила, която има достатъчно гласове, а след това останалите гласове се прехвърлят, за да се изпълнят и останалите мандати. Реално договорка в централите кои гласове в кои избирателни райони да се прехвърлят решава разпределението на депутатските места в Ямболски избирателен район, така че ямболските избиратели на ГЕРБ трябва да се сърдят на централата си, а тези на ДПС да й благодарят. За всички останали избиратели остава горчилката, че някой се подиграва с нас, но това е резултатът от пасивността на едните избиратели и предизвиканата активност на другите.

Така ямболските избраници в 43-то Народно събрание ще бъдат Иван Чолаков от ГЕРБ, Атанас Мерджанов от БСП, Кирчо Карагьозов от БСП и Илия Илиев от ДПС.

Голямата загуба за всички ямболски избиратели е, че реално Ямболски избирателен район остава само с трима депутати, които биха могли да направят нещо за него, защото първо, народният представител от ДПС не е от Ямбол и не му пука за развитието на региона, второ, дори и да направи нещо, той ще се погрижи само за „братята си роми”, които го вкараха в парламента, ако не забрави пътя за ромската махала, крачейки по жълтите павета.

Диана Иванова

About the Author :