Необикновен урок по история

13335735_1100069156718286_6375901784896330486_nНа 21.05.2016г., 24деца от СОУ “Д-р Петър Берон“, посетиха връх Шипка. Екскурзията бе осъществена благодарение на наградата от г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, за активното си участие в Патронния празник на училището и средства от спонсори.Ръководители бяха учителите Ангелина Гаджурова, Иванка Новакова Димова и Милена Манолова.

Еднодневната екскурзия започна с вълнуващо изкачване на стъпалата до величествения исторически връх. Влизайки в паметника,  децата разгледаха различните исторически сбирки и усетиха атмосферата от събитията свързани с този исторически монумент. Паметникът е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г.

Следващата спирка бе храм – паметник “Рождество Христово” в град Шипка.Тук учениците и техните ръководители отново се потопиха в историята. Децата научиха, че тази особено впечатляваща манастирска църква е считана за архитектурен шедьовър. Обявена е за паметник на културата от национално значение и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Църквата е посветена на героите от Руско-турска война (1877-1878). В нейните подземия е съоръжена костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през освободителната война.

Последна спирка бе Тракийската гробница в град Казанлък. Сред уханието на цъфналите рози, емблемата на този град, учениците отново попаднаха в едни далечни времена – времената на траките. Децата разгледаха уникалната със своите перфектно и реалистично изработени стенописи гробница. От тях научиха ценна информация за живота, бита, нравите и вярванията на траките.

Тръгвайки по обратния път и ученици и ръководители, бяха обогатили своите исторически познания, бяха се потопили в далечни исторически събития и времена,всеки от нас бе укрепил своето българско национално самосъзнание и всички бяхме научили важен урок – не можем да градим бъдещето ако не познаваме миналото си.

Милена Манолова

About the Author :