Немски танкове стават декор за възстановка на бойни десйтвия от Втората световна война

tankoveУникална възстановка на военни действия от Втората световна война предлага Музеят на бойната слава в Ямбол на 8 май. В навечерието на Деня на победата и отбелязването на 70-та годишнина от края на Втората световна война, Ямбол дава възможност да станем съпричастни на битката при с. Габрово (Сръбско) и атаката на 29-ти Ямболски пехотен полк за овладяване на германските позиции в далечния 25 декември 1944 г.

Като естествен декор и „участници“ във възстановката ще служат ценните експонати от немска бронетанкова техника, сред които и легендарното щурмово оръдие „Ягдпанцер Л 48“. Машините са били на въоръжение в Българската армия по време на бойните действия и в следвоенния период.

Възстановката на бойните действия при с. Габрово е част от програмата на Форум „Бойната слава на България“, организиран от община Ямбол и Музея на бойната слава, в партньорство с Министерство на отбраната. Честването на 70-та годишнина от участието на България в заключителната фаза на Втората световна война се провежда под патронажа на военния министър Николай Ненчев.

Подбробна информация за участието на Българската армия и в частност на 29-ти пехотен Ямболски полк във Втората световна война, ще бъде представена по време на тематична дискусия, отново на 8 май, от 14.00 часа в голямата зала на Община Ямбол.

Форумът „Бойната слава на България“ ще се реализира със специалното участие на Гвардейския представителен духов оркестър, който ще поведе шествието в 17.00 часа от сградата на община Ямбол до мястото на възстановката в Музея на бойната слава.

Честването на 70-та годишнина от края на Втората световна война продължава на самия 9 май с церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци в кв. „Каргон”. 

Честване на 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, и

70-та годишнина от края на Втората световна война 

ПРОГРАМА

 8 май (петък) 

Форум “Бойната слава на България” – 14.00 – 17.00, зрителна зала Община Ямбол

Посветен на 6 май – Ден на храбростта и Българската армия, 70 години от края на Втората световна война, 70 години от участието на България (и Ямболските военни части) в заключителната фаза на войната, 60 години от създаването на 42-ри танков полк (негов наследник е батальонът в Кабиле – под. 52590) и Деня на Европа.

Под патронажа на министъра на отбраната на Република България господин Николай Ненчев

  1. Откриване на форума  – 14:00 часа – Георги Славов, кмет на община Ямбол
  2. Приветствие от Министъра на отбраната – 14:10 ч.
    1. 14:10 – 17:00 ч. – Доклади на тема „70 години от края на Втората световна война” и „Участие на 29 пехотен Ямболски полк във Втората световна война”.
    2. Шествие до района на „Музей на бойната слава” – гр. Ямбол – 17:00 -17:30 ч.

Провеждане  на възстановка на военни действия от Втората световна война  на тема: „Атака на щурмовата рота от  29-и пехотен Ямболски полк за овладяване на германските позиции при с. Грабово на 25.12.1944г.” –  17:30 – 18:30 ч., Музей на бойната слава – Ямбол

9 май (събота) 

Празнична програма на Духовия оркестър

■ 09:15 ч. ■ Паметник на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци, кв. „Каргон”           

Тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя

■ 09:30 ч. ■ Паметник на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци, кв. „Каргон” 

Поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на починалите съветски воини в Ямболския край

■ 11:30 ч. ■ Централна алея, Градски парк

♦ Организатори: Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общински съвет на Съюза на ветераните от войните и Културно-просветно сдружение „Съотечественик” 

Честване на 70-годишнината от победата над хитлерофашизма във Втората световна война

Награждаване на ветераните от войната

■ 16:00 ч. ■ Художествена галерия „Жорж Папазов

♦ Организатор: Културно-просветно сдружение „Съотечественик”

About the Author :