Немски активисти подлудиха полиция и жандармерия

IMG_1094Над 80 активисти за защита правата на човека от Германия и Полша и 20 немски журналисти пристигнаха в събота в България, за да протестират мирно срещу оградата на българо-турската граница точно на 9 ноември – деня, когато се навършват 25 години от събарянето на Берлинската стена. В Ямбол те започнаха да прииждат още от събота вечерта и се настаниха в хотел „Диана палас”, за да се съберат и в неделя сутринта да тръгнат към границата. Оказа се, че те са предимно млади хора на видима възраст между 18-25 години, които били членове на организации за защита правата на човека и имали проект за протест срещу оградите, които пречат на бежанците свободно да влизат в Европейския съюз.

Към 11,30 часа те потеглиха с автобуси към граничното село Голям Дервент, където стоически извървяха над 5 километра пеша от центъра на селото до зоната, в която от полицията им казаха, че е разрешена според българското законодателство – на 300 метра от граничната бразда.

Още на кльона българските гранични полицаи обясниха на ръководителите на немските активисти, че нямат разрешение да отидат до оградата, но ще им съдействат да достигнат до позволената зона – на  300 метра от браздата. Немските активисти обаче се бяха подготвили и с български адвокати и с преводачи, само и само да ппреговарят, за да постигнат целта си, която по думите им била да отидат да видят оградата и да размахат символично носените от тях ножици и шлайфове. Странно защо активистите и най-вече техните ръководители бяха наклепали лицата си с черна боя все едно отиваха на война.

Предварително немските активисти са поискали достъп до оградата по имейл, но са получили отказ с мотив, че не се разрешават протестни действия в граничната ивица и в близост до държавната граница. Те обаче бяха решили, че на всяка цена ще видят оградата, за която си бяха втълпили, че е строена и с техни – европейски пари, та се наложи граничните полицаи да им обясняват, че парите за оградата са си само български.

IMG_1100Зад огражденията ги очакваше жандармерия, която ги предупреди, че не трябва да навлизат навътре, защото са в гранична зона. Активистите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите на Берлинската стена и повторно започнаха преговори да бъдат допуснати до оградата, настоявайки, че няма да си тръгнат без да са я видели. Те се опитваха да обяснят, че са пътували 50 часа от Германия, за да направят тази акция и искаха чрез преговори да постигнат целта си да бъдат пуснати до оградата.

IMG_1127Граничните полицаи обаче бяха непреклонни. С тях преговаря дори главният директор на „Гранична полиция” Захарин Пенов. „Още веднъж ви обръщам внимание, че не сме в състояние и не разрешаваме влизането в тази ивица. Провежда се специализирана операция и ние не можем да поемем риска за тези лица. Настоявам всички участници да се придържат към онова, което декларираха, че ще спазват указанията на българската полиция и ще спазват българското законодателство”, беше категоричен той.

IMG_1107Немските активисти нарекоха срам, това че точно на 9 ноември – деня на падането на Берлинската стена, се провежда полицейска операция, което възпрепятства европейците да видят границата на Европейския съюз. Според тях оградата е неприемлива и незаконна и нарушава човешките права на бежанците и всички, които им пречат да влизат свободно след време едва ли не ще бъдат съдени. Активистите предлагаха различни варианти – да бъде направен списък на допуснатите, да влязат по групи от 10 човека, за да ги контролират полицаите по-лесно и какво ли още не само и само да постигнат целта си. Захарин Пенов им припомни, че българските гранични полицаи работят в интерес на всички европейски граждани, не само на България, но накрая активистите започнаха да питат какво ще направят полицаите, ако те мирно с вдигнати ръце тръгнат срещу тях, дали ще ги набият и искаха разрешение да отрежат полицейската лента с техните ножици.

IMG_1139Въпреки опита на полицаите да разубедят активистите, че не трябва да нарушават полицейските разпоредби, те решиха да изпробват какво ще се случи, ако по техния мирен начин се опитат да постигнат своето. С вдигнати ръце активистите запяха песен, която звучеше „Кажете високо, кажете силно, че бежанците са добре сошли тук” и започнаха да напират към жандармерията и поставената полицейска лента. Въпреки нежеланието си жандармерията като жив щит застана до полицейската лента и попречи на младите активисти да влязат. Те напираха, блъскаха се яко срещу жандармеристите, опитаха се да ги заобиколят и да проникнат зад кордона от различни страни. Жандармерията показа голям професионализъм, удържа на напъна и със силен тласък без да нарани никого успя да ги отблъсне. Резултатът от този сбълъск беше скъсан полицейски пагон и стъпкана полицейска лента. През цялото време насблъсъците, ръководителите на активистите, които нахъсаха младите хора да тръгнат уж мирно срещу полицията, стояха отзад и гледаха сеира на сблъсъците, за които си бяха довели и 20 журналисти, които да ги отразят.

IMG_1198След сблъсъците протестиращи, гранични полицаи и жандармерия се успокоиха и се договориха как акцията да остане мирна. Жандармерията се отдръпна, на разстояние протестиращите размахаха ножиците за рязане на тел и шлайфовете, които си носеха от Германия, снимаха се и се разотидоха, за да се отправят към Гърция за подобна акция.

На никого не стана ясно кому беше нужен този театрален фарс. Жандармерия и полиция положиха неимоверни усилия и търпение да не се стигне до сблъсък или да не наранят някого, докато водени уж от благородни цели да защитят правата на бежанците, немските активисти търсеха сблъсъка, сякаш за да направят ефектът от тяхното идване още по-голям и да докажат, че българите нарушаваме правата на човека.
Всичко все пак завърши мирно, но заслугата е на българската полиция, която този път наистина прояви безупречен професионализъм.

IMG_1130 IMG_1158 IMG_1187IMG_1210

 Диана Иванова

About the Author :