Немските приятели – отново в Малко Шарково

IMG_1468На 24 юли 2019 година в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – село Малко Шарково пристигнаха дългоочакваните, скъпи немски гости. Кметът на община Болярово Христо Христов, секретарят Мария Чанева и директорът на дома Дафина Георгиева посрещнаха господин Паул Хайдрих (председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания – гр. Кьолн), Инге Бел (придружена от съпруга си Щефан и асистентката си Йохана) и Цветан Недков (познат на всички домуващи като Цецо).

Всички обитатели на дома бяха много развълнувани да видят отново (след четири години) Инге и Цецо. Те също си спомниха с умиление предходното си посещение – празничната среща, състояла се на 21 септември 2015 година, отбелязваща 15-годишнината на едно сътрудничество с изключително хуманна цел. А ето – догодина вече ще се отбележат 20 години, констатира господин Хайдрих.

IMG_1475Инге Бел сподели колко е щастлива винаги, когато се връща тук. Но никога няма да забрави първото си посещение, през 2000-та година. Именно филмът, който тогава направи немската журналистка, разказващ за лошите условия на живот, социалната институция „Ландшафтсфербанд Райнланд” (Кьолн) отпуска първите средства. И ето – вече почти 20 години тази дружба е с ползотворно минало, сърдечно настояще и благородни планове за бъдещето. Контактите между това социално заведение, намиращо се на територията на община Болярово, и немските му покровители продължават вече почти две десетилетия – все така резултатни и непрестанни. Защото се основават на една обща двустранна, искрена кауза – добротворството и неподправената сърдечност!

IMG_1488Именно това ползотворно сътрудничество си спомниха за пореден път общинският кмет и господин Хайдрих – как сътрудници на „Ландшафтсербанд Райланд посещават“ в началото дома край село Малко Шарково и виждайки лошите битови условия, те решават жилищата да бъдат санирани. Паралелно с това е създадено Сдружение за подпомагане на домове за хора с увреждания в чужбина, в тясна връзка с LVR. Оттогава и до днес LVR и сдружението подпомагат системно дома в Малко Шарково.

През 2007 г. бе създадено Защитеното жилище в град Болярово. С тяхно съдействие персоналът е обучаван нееднократно. Оказва се финансова помощ, пристигат дарения с дрехи и продукти, извършват се ремонти на сградите. Освен това за нуждите на ДВУИ бяха дарени 4 микробуса. Наистина похвална щедрост!

IMG_1507През всички тези години промените са поетапни, но видими, а сътрудничеството ще продължава, стана ясно от сърдечния разговор между общинското ръководство и директора на дома с немските гости. Господин Хайдрих сподели, че искрено се надява специалистите, водещи обученията – Удо Хаймбюргер и Лиз Томе да продължат да работят със Сдружението. Господин Христов благодари отново за тази помощ. Освен тези обучения, работещите на територията на общината в социалната сфера (над 140 човека) преминават и други обучения, на областно ниво. Но методите на клиничния психолог и придружаващите го психолози и педагози ежегодно, са несъмнено безценни за работещите с лица с този тип увреждания (умствена изостаналост). За жалост, заплащането в тази сфера си остава най-ниското. Тези и други тревожни въпроси, ще постави господин Хайдрих на следващите си срещи, които престоят през седмицата на по-високо ниво – в Ямбол и София.

IMG_1509В разговора стана ясно, че все още не са се отказали и общинското ръководство, и немските благодетели от изграждането на второ Защитено жилище. Този въпрос също ще бъде за пореден път обсъден и в Агенцията за социално подпомагане, за догодина бе решено да се предвиди среща и с Милена Янъкова (директор на Регионалната „Социално подпомагане“).

Този модел е работещ, бе общото мнение и евентуално е работещо точно това – извеждането на жените в такива жилища. Защитеното жилище в Болярово е един отличен пример за цялата страна. Вече 12 години тези жени са част от жителите на общината, коренна положителна промяна има в тях, включват се и в културните мероприятия, и в почистването на града, ходят на гости, посещават ги и тях техни приятели от града с удоволствие.

В това се убедиха за пореден път при следобедното посещение на Защитеното жилище. Те посрещнаха гостите с радост, особено умиление предизвикаха сълзите на радост при срещата с Инге, една тяхна любима приятелка, която в техните очи е спасителката им. И знаят, че винаги ще се връща заради тях и ще е скъп гост в техния дом. Момичетата изпяха на гостите научени нови песни, разказаха за живота си, за ежедневието си, благодариха за морските почивки, които немските приятели са им осигурили и подариха изработени от тях гоблени и картички – на г-н Хайдрих с герба на община Болярово. На раздяла си пожелаха скорошна среща и в очите на всички светеше радост и удовлетворение.

IMG_1454 IMG_1461 IMG_1481 IMG_1508

About the Author :

Leave a reply