Нелегална търговия с пилета, яйца и мляко

640_e09226546889e321cc7b4bf9aa05df8dВърти се на пълни обороти нелегална търговия с пилета, яйца и мляко по някои от ямболските улици. Необозначен бус (дори и да пише на транспортното средство името на фирмата, такъв бизнес пак е незаконен) бе паркирал в края на миналата седмица на улица „Кокиче” в квартал Аврена. Бързо и явно репетирано, жители на района се наредиха на опашка, за да си напазаруват пилета и яйца, което е сигурен знак, че бусът не за първи път посещава това място.

Нямаше обозначени цени нито на пилетата, иначе пакетирани, нито на яйцата, но авренлии очевидно знаеха кое как върви и не питаха, а направо подаваха парите. Мъжът, който ги прибираше, може и да е производител на стоката, може и да е посредник, ала е вън от законовите разпоредби.

Подобна нерегламентирана търговия на открито върви от години на много места из Ямбол и с прясното мляко. До някогашното училище „Георги Дражев” всяка сутрин чакат поне петнайсетина души, най-вече пенсионери, и те са много доволни от качеството на продукта.

Подобно е положението и в други квартали на града. Колкото и да са сигурни съгражданите ни в качеството на млякото или на пилешките продукти, надали те са минали през нужната проверка и са чиста проба нелегална търговия.

Че са част от сивата икономика е пределно ясно.

Ясно е обаче и друго – когато стоката е прясна, хората предпочитат да заложат на подобен вариант, вместо да излизат от магазините с мляко, което често се вкисва за броени часове. И в което водата преспокойно си плува…

About the Author :