Недостиг на работници мъчи ямболската икономика през 2018 г.

yazakiНедостиг на работници мъчи всички отрасли на икономиката в Ямболска област през отиващата си 2018 г. Търсенето на кадри доведе до рекордни нива на безработицата и до повишаване на доходите, но през годината, но нямаше запомнящи се и видими инвестиции в Ямбол и региона, както през 2017 г.

В същото време ямболският бизнес влезе в общественото полезрение с редица награди, които са белег за нивото на неговото развитие.

През 2018 г. официалната безработица в Ямболска област достигна рекордно ниското си ниво през месец септември с 5,11 %, което отреди на Ямбол 10-то място в страната. За сравнение година по-рано безработицата беше 7,1 %, а Ямболско заемаше 12-то място сред 28-те области в страната.

Интересното е, че това снижаване на безработните вече се наблюдава във всички общини. В Ямбол през рекордния месец септември безработицата е била 2,7 %, в „Тунджа” – 6,5 %. Най-значително е намалението в Стралджа, общината, която години наред поддържаше най-висока безработица, достигайки до 40 %, а сега тя е само 8,1 %. Това се дължи основно на факта, че фирми като „Язаки България” и „Белла България” се принудиха да осигуряват транспорт на работници от Стралджа само и само да си намерят работна ръка. Интересна е и друга тенденция – община Елхово падна на дъното по безработица – 13,1 %, дори и Болярово е с по-добри показатели от нея – там процентът е 12 на сто.

По данни на бюрата по труда фирмите, най-често свободни работни места са обявявали „Белла България”, „Язаки България”, „Миролио” и строителни фирми.

И ако по безработица сме на 10-то място, по средни доходи, отчитани от статистиката, сме по-назад, но през годината регионът ни се предвижи с няколко места напред в класацията по доходи. През 2018 г. най-висока средна брутна работна заплата в Ямболска област има през месец май – 913 лв., което се равнява на 703 лв. чисти доходи, ако се приспаднат осигуровки и данъци.

Като тримесечие – най-висок доход през 2018 г. бележи второто тримесечие средно с 905 лв. (697 лв. чисто), а през третото тримесечие те намаляват до 901 лв. (694 лв. чисто), а Ямбол заема 12-то място сред 28-те области в страната. За сравнение година по-рано средните брутни доходи за същия период са 787 лв. (617 лв. чисто), а регионът ни заема 19-то място.

През 2018 г. нямаше откриванане на нови производства и на бизнес инвестиции в региона, някои от съществуващите фирми разшириха, а други свиха производството си, което доведе и до съкращаване на персонал. За сравнение през 2017 г. в Ямбол бяха открити логистичният център на „ЛИДЛ”  в района на Кабиле и два големи хипермаркета – строителният на „АВС инженеринг” и „Практикер”.

През годината някои от фирмите получиха престижни награди, което е показател за тяхното развитие.

108„Вила Ямбол”

Изпълнителният директор на “Вила Ямбол” Красимир Аврамов спечели приза “Мистър Икономика” в категорията “Земеделие”, с което винарната добави първия си бизнес Оскар към богата си колекция от отличия. Призът му беше връчен на 5 декември 2018 г. от министъра на земеделието Румен Порожанов. Наградата е признание и гордост за постигнатите резултати на “Вила Ямбол”, е заявил при получаването на статуетката “Рибарят и златната рибка” Красимир Аврамов, посвещавайки я на своя екип. ”Това е висока оценка, че не само създаваме висококачествени вина и ракии, но и умеем да ги реализираме на пазара по най-добрия начин. Приемам статуетката от името на целия екип на избата. Такива отличия ни дават смисъл да продължаваме да работим със същата страст и любов”, е казал той.

Наградите се присъждат от жури, съставено от членовете на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ).

Красимир Аврамов започва работа в избата през 1988 г. и целият му професионален път е свързан с нея. Има много специализации в чужбина, сред страните са Франция, Италия, Португалия, Чили, Южна Африка. Под негово ръководство “Вила Ямбол” е водещ производител и износител на висококачествени български вина и ракии.

“Вила Ямбол” е сред най-старите  изби в Южна България , винопроизводител от 1924 г. Нейни марки са вината “Вила Ямбол” и “Кабиле”. Фирмата управлява около 10 000 лозови масиви. Работи със сортовете Шардоне, Совиньон Блан, Сира, Мерло, Мускат, Каберне Совиньон, Каберне Блан, Мавруд, Пети Вердо.

На „Винария-2018” фирмата спечели един златен и 8 сребърни медала за вина и два златни медала за „Ямболска гроздова ракия” и за „Стралджанска мускатова ракия”.

От няколко години „Вила Ямбол” споделя Трифон Зарезан с целия град, като организира пищен празник в градския парк.

DSC03238„Балар” АД

„Балар” АД с производствена база в с. Скалица също беляза отиващата си 2018 г. с престижни награди за техните вина. На „Винария – 2018” фирмата спечели златен медел за розе и сребърен медал за К3 – Мерло и Каберне Совиньон.

На международно винарско състезание в Лондон, което се провежда под патронажа на принц Кирил, те са спечелли златен и бронзов медал.

Златното отличие е за иновативния им продукт – витализирано (озвучено) вино. Фирмата е създала специална технология за витализиране на виното, която е в процес на регистрация в патентното ведомство. Първата колекция витализирано вино е от реколта 2013 г. Витализирането е процес на продължително въздействие със звукови вълни, вкарани във виното. Те променят структурата и спектъра на излъчване на молекулите в напитката. Виното, озвучено със специално подбрана класическа музика – Бетовен и Вивалди, мултиплицира положителното си въздействие върху човешкия организъм.

Бутилката трябва да е поставена в легнало положение при постоянна температура около 15-17 градуса. Когато се прави Карлианова фотография на една и съща партида озвучено и неозвучено вино, капките от напитката, съзрявала в музикална среда, имат по-силен ореол в сравнение с виното, съзрявало в тишина.

Методът на витализиране се състои в това, че виното съзрява в продължение на период от 3 до 12 месеца под звуците на класическата музика. То е направено от подбрано, качествено, добре узряло грозде. Витализирането се извършва в специално, звукоизолирано помещение. Специални датчици и приспособления преобразуват електрическия сигнал в механична вълна. Така се проследява онова, което би трябвало са се „чува“ и „приема“ от водата в състава на виното, а всеизвестно е, че водата има памет. Чрез инженерните приспособления вълновият потенциал на звука е насочен към течността в бъчвите, като се избягва склонността на звука да се разпространява в околната среда.

Избата е създадена през 2006 г. и е в непосредствена близост до лозовите масиви от 130 дка., което гарантира запазване на качествените характеристики на гроздето. Капацитетът за преработка е 50 тона грозде на сезон.

111„Папас олио” АД

На 3 декември 2018 г. „Папас олио” АД получа наградата на Българска търговско-промишлена палата за максимални приходи от продажби и печалба за 2017 г. в Югоизточен район на планиране.

Традиционно БТПП издава справочник топ 100 на водещите български фирми и 20 поредни години връчва престижните награди, които се базират на постигнатите резултати през предходната година.

През 2017 г. „Папас олио” АД е достигнала 385 344 000 лв. нетни приходи от продажби.

Фирмата е основана през 1994 г. като акционерно дружество, водеща компания в

преработката на маслодайни семена в България и утвърден лидер в търговията

със зърнени и маслодайни култури в Черноморския регион. В производствените си бази в Ямбол и Балчик тя произвежда висококачествени слънчогледови масла, шрот и пелети от люспа, занимава се с изкупуване, съхранение и търговия със зърнени и маслодайни култури и производство на брашна.

Топ 100

Освен „Папас олио”, в класацията топ 100 на БТПП влизат още пет ямболски фирми.

В топ 100 на фирмите по максимална величина на печалбата на 100 лв. собствен капитал на 45 място е „ГИ -2” ООД, която работи в сферата на услугите. През 2017 г. тя има 9000 лв. печалба при собствен капитал 10 000 лв., а нетните й приходи от продажби са 149 000 лв.

В същата категория на 83 място е „Риго инвест” ЕООД, която работи в областта на търговията. През миналата година тя е реализирала 181 000 лв. печалба при капитал 256 000 лв., а нетните й приходи от продажби са 707 000 лв.

В категория топ 100 на фирми по максимална величина на печалбата на 100 лв. приходи от продажби на 97 място се нарежда Строителната компания „Път строй инвест”ООД. За 2017 г. тя има 778 000 лв. печалба, а нетните й приходи от продажби са 2 759 000 лв.

Сред топ 50 фирми по изменение на печалбата за 2017 спрямо 2016 г. на 8 място се нарежда „Язаки България” – Ямбол, която има 715 % ръст, защото през 2017 г. е регистрирала печалба от 5 826 000 лв., а през 2016 г. печалбата й е била 715 000 лв., а нетните й приходи от продажби за 2017 г. са 289 295 000 лв. Фирмата е и сред десетте от Югоизточен район на планиране с най-високи нетни приходи от продажби.

На 44 място се нарежда ямболската фирма „Вилтон 2” с 257 % ръст на печалбата. През 2017 г. тя е реализирала печалба от 464 000 лв., докато предходната година е била 130 000 лв. Нетните приходи от продажби на фирмата за миналата година са 26 912 000 лв.

Ямболският бизнес е успял да спечели и 18 проекта по ОП „Иновации и конкурентноспособност”, от които вече са приключени 15 проекта, в изпълнение са 3, но по 2 от тях няма получени никакви средства. Общата стойност на реално изплатените досега европейски средства е 11 223 226 лв.

Диана Иванова

 

 

About the Author :

Leave a reply