Недосегаема ли е бившата фирма на кмета?

8989Бивша фирма на кмета продължава да се чувства недосегаема за контролните органи и създава проблем след проблем на гражданите.

Докато всички преминаващи бяха застрашени от необезопасеното събаряне на сградата на „Йордан Йовков” 2 (сградата зад пощата, в която преди доста години се помещаваше Просвета, а след това беше административна сграда на БТК), започналият строеж се превърна в истински кошмар за всички живеещи в блока над Билетния център. Самосвалите, които извозваха пръстта от изкопа, запушваха единствения път, по който живеещите в блока можеха да стигнат до паркинга си и те попадаха в ситуацията нито да могат да стигнат до домовете си през деня, нито да излязат от паркинга с автомобилите си за работа.

DSC06812След многократни скандали и конфликти, общината се принуди да премахне гъбките, ограничаващи другия възможен път, който излиза към паркинга зад административната й сграда и така формално конфликтите бяха разрешени. В началото на строежа обаче той не отговаряше на никакви стандарти – нямаше информационна табела, нито надписи, че има опасност от падащи предмети. 20 дни след началото на строежа, той най-после разполага с информационна табела, от която става ясно, че откриването на строителната площадка е на 11 септември, разрешението за строеж е от 29 януари 2018 г., а датата на започване на строежа е 13 септември. Строежът е на офис сграда за обществено и делово обслужване със застроена площ 213 кв. м, а разгъната застроена площ ще бъде 1618 кв. м.

DSC06808Според табелата строител е „УСМ Промстрой” ООД – Сливен, а строителен надзор – „Д-Консулт” – Пловдив. Продължителността на строежа е 24 месеца.

Дали сега строежът отговаря на всички стандарти за безопасност могат да отговорят само контролните органи, но те така и не посмяха да се намесят при събарянето на сградата, въпреки многократните сигнали. Припомняме, че на 19 август 2018 г. дори се стигна до инцидент, при който отломки от сградата паднаха върху преминаващата кола на общинския съветник Димитър Стоянов. Те пукнаха предното стъкло на колата, а част от тях са влезли през люка вътре в колата и са засегнали и шофьора, който по чудо не е предизвикал пътен инцидент.

42645584_954124101455410_7052960917125857280_oЖивеещите в блока над Билетния център сигнализират и, че строежът на сградата е блокирал пет паркоместа от Синята зона, които преди са ползвали.

Проверка на „Неделник” установи, че две от паркоместата, които някога са били в глухата уличка между двете сгради, са част от имота, закупен от фирма „Баланс 37” от община Ямбол с решение на Общинския съвет от 30 юли 2013 г. само за 20 095 лв. без ДДС за 244 кв. м., или само по 82 лв. на кв. м.

Припомняме, че към него момент фирмата беше 95 % собственост на брата на кмета Георги Славов – Светослав Славов, и само 5 % бяха на сегашния едноличен собственик – Галин Димитров. Т. е. кметът Георги Славов направи предложение на Общински съвет да продаде евтино земята под съществуващата сграда на брат му без дори да декларира конфликт на интереси.

Останалите три паркоместа все още са общинска собственост, но в момента се ползват при строежа за достъп на техниката до него. Сегашният собственик на фирмата твърди, че е платил на общината за ползването на нейната собственост, но това на този етап не е потвърдено.

Факт е обаче, че тази фирма се ползва с особеното благоволение на всички контролни органи, които упорито си затваряха очите за съществуващите нередности, защото я възприемат като „фирмата на кмета”, независимо кой е формалният й собственик и е нормално като граждани да питаме докога тя ще се чувства недосегаема и ще си позволява да не спазва правилата, които важат за други?!…

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply