Небитовите клиенти ще купуват ток на пазарни цени от 1 октомври

От 1 октомври небитовите клиенти ще купуват електрическа енергия на свободния пазар и вече няма да ползват регулираните цени, които остават само за битовите абонати. Промяната касае близо 100 000 небитови клиенти в Югоизточна България, от които около 5000 са в Ямболска област, поясниха на пресконференция в Ямбол представители на ЕVN.

През юли електрическата компания е изпратила уведомителни писма до всички засегнати клиенти, но чрез медиите започва разяснителна кампания, за да знаят малките фирми какво ги очаква.

От 1 октомври небитовите клиенти ще са длъжни да купуват ток на пазарни цени. Ако сами не си изберат търговец на ел. енергия до 1 юли 2021 г., те ще продължат да бъдат снабдявани от „ЕVN Електроснабдяване“ по пазарни, а не на регулирани цени на ел. енергията. След тази дата те ще бъдат снабдявани с ел. енергия от т. нар. Доставчик от последна инстанция, който ще предлага ел. енергията на по-високи цени, за да ги „стимулира“ да си изберат търговец.

Цените на тока за небитовите абонати вероятно ще бъдат по-високи, но не се очакват шокови промени. Доставчикът на ел. енергия може да се сменя всеки месец от 1 до 10 число, а промяната ще влиза в сила от началото на следващия месец, като самата промяна е безплатна. Информация за действащите търговци може да бъде намерена на сайта на Електроенергиен системен оператор (ЕСО).

От ЕVN съветват всички небитови клиенти внимателно да преглеждат офертите на търговците и да следят и ситния шрифт. Те разясняват, че ел. енергията ще продължи да се плаща на една фактура, но в нея освен цената на ел. енергията ще се фактурират и услугите на мрежовия оператор.  Самата фактура ще включва  т. нар. свободна част – цената на ел. енергията по пазарни цени и регулирана част – мрежови цени, добавки, данъци и акциз, определяни от Комисията по енергийно и водно регулиране и от държавата.

Важно за малките фирми е да осъзнаят, че имат два важни срока – 1 октомври 2020 г. и 1 юли 2021 г. От 1 октомври ще плащат ел. енергия на пазарни цени, като самите те трябва да си изберат търговците. Ако не го направят ще получават ток от ЕVN, но не на регулирани, а на пазарни цени. Втората важна дата е 1 юли 2021 г. Ако до тогава не са си избрали търговец на ел. енергия, ще преминат към Доставчик от последна инстанция, който ще предлага тока на по-висока цена.

От ЕVN изтъкнаха, че те също имат фирма, която е търговец на ел. енергия -„ЕVN Електроснабдяване“ .

About the Author :

Leave a reply