На четвъртия път избраха Антон Шиков за председател на Общински съвет

Най-дългата първа сесия в целия регион проведе Общински съвет – Ямбол. Тържественото заседание тръгна нормално и по нищо не подсказваше, че ще бъде толкова продължително.

Председателят на Общинската избирателна комисия – Ямбол връчи удостоверенията за избор на кмета Валентин Ревански и на 37-те общински съветници.

Те се заклеха, повтаряйки след областния управител Димитър Иванов думите на клетвата. „Работете разумно, с отговорност към гражданите на Ямбол и спазвайте поетите ангажименти“, обърна се той към кмета и към общинските съветници, заявявайки подкрепата си, ако работят законосъобразно.

 

След като получи кметската огърлица от изпълняващия длъжността кмет Илияна Бицова кметът Валентин Ревански се обърна към гражданите и към общинските съветници. В речта си той обяви, че създава дарителски фонд и пръв с екипа си ще дари средства, призова съветниците заедно да започнат да изпълняват исканията на гражданите и накрая завърши с почти назидателното предупреждение към съветниците, да не забравят, че няма нищо по-силно и по-тежко от обществения съд.

 

Първото заседание на Общинския съвет беше водено от най-възрастния съветник – Румен Банков, и то имаше една единствена цел – да избере председател на Съвета.

Предложенията за председател бяха три – Антон Шиков на партия „Пряка демокрация“, Катя Георгиева на „БСП за България“ и Татяна Петкова на ГЕРБ, което създаде и почти патовата ситуация, в която се вкараха общинските съветници, защото за избор на председател бяха необходими 19 гласа.

Припомняме, че в новия Общински съвет на Ямбол никоя партия няма мнозинство – „Пряка демокрация“ има 13 съветници, „БСП за България“ и ГЕРБ по 9 съветници, „Българска нова демокрация“ (съветниците на Георги Славов) – 3, по един съветник имат Местна коалиция СДС и ЗНС, Атака и ЗС „Александър Стамболийски“.

Комисия в състав Марко Бумбаров, Калоян Калиманов и Емилия Кремъкова проведе избора, който беше таен. Бюлетината съдържаше имената на тримата кандидати и според правилника, за да е валидна, всеки съветник трябваше за зачеркне имената на тези, които не иска да бъдат председател, за да остане само името на неговия кандидат.

При първия избор за Антон Шиков бяха гласували 14 съветници, за Катя Георгиева и за Татяна Петкова по 9 съветници и имаше 5 невалидни бюлетини. Според правилата на балотаж отиват първите двама с най-висок резултат, но вторият и третият бяха с равни гласове и затова и тримата отидоха на балотаж. При второто гласуване Антон Шиков получи 15 гласа, Катя Георгиева – 10, а Татяна Петкова – 8, имаше и 4 недействителни гласа.

 

Това наложи цялата процедура по избора да се повтори, като се започне с нови номинации. Трите партии отново издигнаха същите кандидати. При третото гласуване Антон Шиков  получи пак 14 гласа, Катя Георгиева –  10, а Татяна Петкова – 12, имаше и една невалидна бюлетина. Това определи на втория балотаж да отидат Антон Шиков и Татяна Петкова.

При четвъртото гласуване за Антон Шиков гласуваха 22 съветници, за Татяна Петкова – 11, невалидните бюлетини бяха 4.

По този начин едва на четвъртото гласуване беше избран председател на Съвета.

Антон Шиков благодари за доверието и заяви: „За мен ще бъде изключителна отговорност и голяма чест да изпълнявам ролята на председател на този пъстър Общински съвет“. Според него е съвсем логично Катя Георгиева и Татяна Петкова да заемат зам.- председателските места. Той пожела здраве, успешен мандат на колегите си и всеки ден да работят така, все едно изборите са идната неделя и закри сесията.

About the Author :

1 Comment to “На четвъртия път избраха Антон Шиков за председател на Общински съвет”
  • ЕЛЕНА
    November 13, 2019 - Reply

    ПОЖЕЛАВАМ ИМ ПОЛЗОТВОРНА РАБОТА И УСПЕХ В РЪКОВОДЕНЕТО НА СЪВЕТА !ДАНО ТОЗИ СЪВЕТ ДА СЕ СЪЮЗЯВА И ДА НЯМА ДРАЗГИ И НЕРАЗБИРАНИЯ !

Leave a reply