На чаша руски чай в село Роза

2На 11.03.2015 г. в Народно читалище „Светлина 1929”, с. Роза, се проведе среща-разговор между гостенка от Русия София Зинуровнна и членове на читалището. Гост бяха и Станка Акова, автор на книгата „История на село Роза” и Кунка Тодорова от РЕКИЦ – Ямбол. Срещата премина на чаша руски чай и разговор за руските и българските традиции и обичаи, който силно развълнува нашата гостенка София Зинуровнна. Тя от своя страна демонстрира как се приготвя руски чай – грижливо сварен в самовар. А също така ни изненада с приготвени от нея традиционни руски ястия – руски пелмени и чуберики. Гостенката не устоя на красивите багри на народната носия и пожела да я облече. Тя сподели, че след няколко дни, отпътувайки от България за Москва, ще отнесе прекрасни спомени за гостуването си в село Роза.

1 (1)София Зинуровнна беше гост на тържеството в читалището по случай националния празник на България – 3-ти март, а също и на осмомартенското тържество. През последните няколко дни тя с удоволствие присъства на репетициите на танцовия клуб и на певческата група и бе очарована от местните народни песни и танци. гостенката сподели още, че ще разказва дълго за село Роза и за България на свои познати и близки.

3А ние се надяваме на още срещи с нея и нейни приятели, които искат да се докоснат до богатството на българския фолклор.

 

5

 Минка Петрова

About the Author :