На Цветница Генерал Инзово отново посреща самодейци за фолклорния фестивал на хармонията и красотата

DSC03871На 1 април 2018 година, от 10.00 часа, в парка на село Генерал Инзово ще се проведе деветнадесетото издание на Международния фолклорен фестивал на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден”.

Организатори са община „Тунджа”, кметство с. Генерал Инзово и читалище „Н. Й. Вапцаров – 1926”.

Целта на празника е съхраняване и утвърждаване в съвременния начин на живот на фолклорното изкуство (песенно, танцово, музикално, обредно и др.); предоставяне възможност на самодейните колективи за изява и признание на труда им за съхраняване и популяризиране на песните, танците и обредите на своите населени места и региони.

До момента заявка за участие са подали над 30 певчески групи от пет общини – „Тунджа“, Харманли, Стара Загора, Сливен и Елхово. Освен тях в празника ще се включат три групи за автентичен фолклор от Дражево, Симеоново и Генерал Инзово, детски певчески групи, 11 танцови формации, 25 индивидуални изпълнители. В различните конкурси – за костюм, за обреден хляб, за великденско яйце, за кумичена китка или венец и гергьовденска люлка има заявени 15 участници.

В празника могат да се включат  самодейни колективи и индивидуални изпълнители, без ограничение във възрастта. Досегашната възрастова граница е била от 5 до 85 години.

 

About the Author :