На своя празник 42-ри механизиран батальон – Ямбол отваря вратите си за приятелите на батальона

plakat_2018_342-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, отваря вратите си за приятелите на батальона, по случай своя празник, от 10:00 до 13:00 часа на 19.04.2018г. във войскови район Кабиле. Празничната инициатива, посветена на 19 април – датата на създаването на батальона, включва както тържествен ритуал за честване празника, така и показ на въоръжение и техника, демонстрации на способности, кратки практически обучения и последващи състезания за посетителите, желаещи да се включат в надпреварата.

След тържествен ритуал за честване Празника на 42-ри механизиран батальон, за провеждането на показ и демонстрация, на стадиона във войсковия район, ще бъдат развърнати учебни центрове за демонстрация на тактически действия от механизирано отделение, оказване на първа помощ и медицинска евакуация на ранен и демонстрация на бойни възможности по специализиран ръкопашен бой.

По програма, съобразена с различните целеви групи и интереси, ще се проведат кратки демонстрации и обучения, с последващи надпревари между желаещи да участват ученици и граждани, за изпълнение на нормативи по огнева подготовка с автомат „Калашников”, на нормативи по “Ядрена, химична и биологична защита” с противогаз, както и на действия за оказване на първа медицинска помощ на пострадал. Най-малките приятели на батальона ще имат възможността да участват в организирано занятие с ролева игра за запознаване с Националните символи на Република Българи и професията на военнослужещ в Сухопътните войски. За най-добрите във всички състезания са предвидени символични награди и грамоти, които ще бъдат връчени от командира на 42-ри механизиран батальон – подполковник Ивайло Иванов.

За посетителите на празничната инициатива е организиран показ на въоръжение и техника и се осигурява възможността да направят своите вълнуващи снимки за спомен.

***

42-ри механизиран батальон – Ямбол (военно формирование 52590 – Ямбол) е наследник и продължител на традициите и успехите на 42-ри танкосамоходен полк, създаден със заповед №0075/19.04.1955г. на тогавашния Началник на Генерален щаб.

Независимо от всички структурни и организационно-щатни промени през годините, батальонът изпълнява своите задачи и заема своето достойно място във Втора механизирана бригада, от състава на която е военното формирование. 

19 април е празникът на батальона, който по войнска традиция се отбелязва от командването и личен състав с различни мероприятия и родолюбиви инициативи, свързани с формирането на патриотизъм и популяризирането на военната професия.

About the Author :