На партийна конференция бе утвърдена листата на левицата в община Болярово

IMGP3518На 14 август 2015 година се проведе шестото заседание от Деветнадесетата отчетна конференция на Общинската партийна организация на социалистите в община Болярово. На него  делегатите утвърдиха кандидатите за общински кмет, кметове на кметства и листа от общински съветници. Сред кандидатурите са както наложени и дългогодишни  партийни дейци и обществени деятели, така и нови лица. Има предложения и от коалиционни партньори, а също така и непартийни членове, но уважавани общественици от гражданска квота. И на местно ниво, както и на национално, социалистите залагат както на наложени функционери, така и нови лица, основно млади и образовани кадри.

IMGP3517Заседанието на социалистите започна с едноминутно мълчание в памет на починалите им другари. След това избраната за председател на заседанието Елена Анева даде думата на общинския партиен лидер Атанас Дженков. Той направи кратък анализ на политическата обстановка в страната. В него се изрази увереност, че местните избори са наистина решаващи. Техните опоненти нямат опита и подготовката за твърда изборна победа, а социалистите трябва да вървят към такава уверени, но не арогантни. На последния конгрес на „БСП – лява България”, бяха начертани мерки с десет алтернативни проекти. Те са важни както на национално, така и на общинско ниво, защото в тях са засегнати най-приоритетните области – земеделие, социална политика, повишаване на доходите, местно самоуправление. На това ще заложат и кандидатите за местните избори на социалистите, категоричен бе общинския партиен лидер. Те ще разработят съществени приоритети, засягащи основните проблеми в общината, като безработица, демографски срив и т.н.

IMGP3516По втора точка от дневния ред делегатите приеха оценките на изборните органи за местно самоуправление и изборна власт. През последния, вече изтичащ  мандат кметовете, общинските съветници и кметските наместници са работили усърдно, бе всеобщото мнение на делегатите. Затова и на по-голямата част от тези, които ще бъдат избирани, е гласувано доверие отново да са силните кандидатури на левицата в общината.

По трета точка от дневния ред, делегатите единодушно утвърдиха кандидат на социалистите за общински кмет да е отново Христо Димитров Христов – една силна кандидатура, на личност, доказала се като успешен кмет. Христо Христов благодари за доверието и сподели, че дълго е обмислял дали да бъде за пореден път кандидат на социалистите. Заедно с положителното, убеден е той, една такава кампания носи и негативи. Но все пак чувства, че има още с какво да допринесе за благоденствието на общината. Той даде своята положителна оценка на отчетите на колегите си. Подчерта накратко задоволството си от извършената немалко работа. Последният мандат г-н Христов определи като особено успешен. Като пример посочи, че от началото на 2011 г. до настоящия момент се е работило по 39 проекти, на обща стойност около 18 милиона лева. Толкова, заедно с годишния общински бюджет от средно 5 милиона (за всяка от четирите години от мандата) е управлявала общината – немалко средства за малка крайгранична община. Важни инфраструктурни обекти, са на приключване, не скри задоволството си той. Пътят Елхово-Болярово- Средец-Бургас (на стойност около 80 млн. Евро – част от тях европейски, друга част национални средства), пътят Попово – Дъбово – Стефан Караджово.

IMGP3510Разбира се, през мандата се работеше и върху обучението на персонала, ремонтираха се църкви, водопровод, читалища и училища и детски градини.

Доста големи предизвикателства дава новия програмен период (2014-2020) смята настоящият кмет и издиган за нов мандат на социалистите. И той е готов да приеме тези предизвикателства, отговорно, като винаги до този момент.

В следващата точка от дневния ред делегатите утвърдиха кандидатурите за кметове на населените места на: Димитър Стоянов Димитров за кмет на село Стефан Караджово; Марчо Тодоров Добрев за кмет на село Мамарчево; Елена Петрова Анева за кмет на село Воден; Костадин Стоянов Иванов за кмет на село Голямо Крушево; Ангел Димитров Апостолов за кмет на село Попово; Тодорка Димитрова Метаксова за кмет на село Малко Шарково и Иван Янчев Апостолов за кмет на село Шарково.

IMGP3514Две са новите лица – кандидатите на селата Стефан Караджово и Шарково. Кандидатът на социалистите за кмет на село Стефан Караджово и отлично познат и уважаван жител на селото, а кандидатът за кмет на село Шарково е млад и също добре на всички познат жители на селото. На досегашният кметски наместник на село Шарково Иван Стоянов, партийното ръководство изрази благодарност за дългогодишната съвестна и съвместна работа.

Последна бе утвърдена листата на кандидатите за общински съветници. Дълго обмисляни и разглеждани са били те, сподели партийният лидер. Както за тях, така и за кметове, социалистите се допитаха с жители на всички населени места чрез анкети. Резултатите бяха взети предвид, както и предложенията от основните партийни организации. Освен партийни членове, в листата бяха отредени места и за коалиционен партньор (седмо място – БЗНС „Александър Стамболийски”) и гражданска квота (пето и единадесето място). След разисквания, като кандидати в листа на партийната конфепенция бяха определени: Христо Димитров Христов (кандидат и за общински кмет и водач на листата), Атанас Борисов Дженков, Димитър Михов Драгоманов, Красимир Любчов Григоров, Янко Кирилов Анев (гражданска квота), Донка Ангелова Ботева, Мария Стоилова Маринова (квота на коалиционен партньор – БЗНС „Александър Стамболийски”), Златина Николаева Николова, Мария Атанасова Тодорова, Пламен Петров Петков, Бинка Петрова Величкова (гражданска квота).

И в тази листа, освен утвърдените и доказалите се лица, социалистите залагат и на нови. Кандидатите, които не са социалисти, са изявени общественици – един с медицинско образование и двама с педагогическо – българска филология. Най-младата в листата е на 24 години, с висше икономическо образование.

About the Author :