На Никулден в Ямбол празнуват 2589 души

Ямбол, 6.12.2020 г.

Днес, 6 декември, е Никулден – един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия, живял през III – IV век.

Приживе Свети Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците.

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: в деня на неговата смърт – 6 декември, и на 9 май, когато мощите му били пренесени от град Мира в Бари, Италия. Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит и всеки четвъртък. Единствено Свети Йоан Кръстител е удостоен с такава чест на ежеседмична прослава.

Свети Николай участвал в Първия вселенски събор и до голяма степен негова е заслугата за поставянето основите на християнството като организирана религия със Символ на вярата и изчистена от ереста на Арий.

След смъртта на родителите си той употребил цялото си богато наследство за добри дела, стараейки се да не го знаят хората, на които правел благодеяния.

Свети Николай е единственият светец, който възкресявал починали хора, а чудесата му били близки до тези на Христос. Светецът запушил дупка в корпуса на кораб в бурно море със сладководната риба шаран и възкресил моряк, който паднал от най-високата мачта.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с плънка от орехи.

На Никулден в Ямбол празнуват 2589 души – 634 жени и 1955 мъже. На името на Свети Николай са кръстени 1370 мъже. Другите господа, които имат имен ден днес, носят имената Кольо – 295, Никола – 244, Нико – 32, Колю – 14.

В града най-много именици са наречени Нина – 165 дами. Следват жените, именувани Николина – 155, Никол – 149, Николинка – 103, Николена – 50, Ненка – 12.

Честит имен ден на всички! Бъдете здрави и щастливи!

 

About the Author :

Leave a reply