На колене пред подвига

DSC00300aВетерани, представители на общината, учители и културни дейци, младежи присъстваха на възпоменателното тържество в Стралджа  посветено на 2 юни , Денят на Ботев и загиналите за свободата на България. “Никой от нас не бива да забравя, че в този тъжен ден родината си слага черна кърпа и бере китки за помен. Това е денят на национална скръб, на костите и песните, които създават България. Денят на тези, които легнаха в земята ни не за да изгният, а за да й дават светлината си.” каза в своето слово кметът на общината Митко Андонов. За да добави че “Втори юни е не само най-тъжният, но и най-мъжествения, и най-достойния ден на България. И той носи чудото, което ни възвисява.” В тишината на мрачния юнски ден, край паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци г-н Андонов развълнува множеството и с един призив: “Зная, че мнозина днес се определят като граждани на света. Зная, че днес да живееш извън пределите на своята родина се приема като нещо обикновено. Но нека никой от нас не си и помисля, че ще може в сърцето си да напусне България, да забрави нейните празници и делници, да спре да се вълнува от писъка на гайдата и жалната песен на майките, от ритъма на ръченицата и уханието на пресен хляб! Ето, това е България, това е родината, която ще ни дава винаги силата и гордостта!”

За тях , за героите на България, последва минута мълчание. На колене пред тези, които отдадоха живота си за свободата на родината. Пред паметниците бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Точно в 12 ч. завиха сирените. Воят им понесе думите , силата им остана в съзнанието- за проверка на чувствата. Множеството остана “мирно” пред паметта на загиналите, “мирно” пред съвестта, “мирно” пред България.

About the Author :