Наши легионери на античен фестивал в Констанца

TomisНаши съграждани участваха в античния фестивал, провел се за трети път в един от най-големите румънски градове – Констанца.
Константин Зайков, председател на Управителния съвет на регионалната туристическа асоциация, Георги Тълпигов – председател на дружество „Възраждане”, и Петко Атанасов, учител по история в Гимназията по хранителни технологии и туризъм, бяха сред храбрите воини от Четвърти скитски легион.
Историческата атракция предизвиква голям интерес сред жителите и гостите на Констанца ( в римската епоха Томис) , битките се наблюдават от 4-5 хиляди жители и гости на крайморския град. Фестивалът се провежда в рамките на три дни, като в парка на румънския град се разполагат лагерите на различните държави. През деня се правят възстановки на античния бит – уменията си показват ковачи, готвачи, танцьори, след което идва времето за подготовка на битките.
Тя е изцяло във властта на генералисимуса, който е създал сценария. Акцентът пада върху войската на даките, напълно обяснимо, все пак фестивалът е в Румъния, а не в Ямбол. Обаче именно идеята за подобна мащабна историческа атракция подчерта пред „Делник” ветеранът ( участник и в първото и във второто издание на фестивала ) от Четвърти скитски легион Константин Зайков. Той счита, че въпреки сложността на тези исторически възстановки, в Националния археологически резерват „Кабиле” може да се направи подобен фестивал.
Опитът, който има ямболската група, дава възможност тя да бъде гръбнак за бъдещото „разлистване” на древната история по нашите земи в нейните многообразни измерения.
Константин Зайков сподели, че подготовката на фестивали като този в Констанца, е скъпа – дрехите, оръжието, организацията изискват много време и енергия, но определено си заслужава. Заслужава си, защото това е един от начините Кабиле да привлече многобройни туристи.
А битките в древния Томис, събрали и това лято хиляди жители и гости на румънския град, са именно доказателство, че в правения по този начин културен туризъм има толкова търсената от управата на Ямбол атракция.
И макар осъществяването на подобен фестивал да не е лесно, то може да стане.

About the Author :