Наши кадети в топ 5 на България

топ кадети 1Двама от баскетболния кадетски тим на „Тунджа” влязоха в топ класациите по всички показатели на завършилия в Самоков финален турнир. Номер 1 в държавния шампионат при борбите стана ямболският състезател  Златомир  Дончев, който през този сезон направи и своя дебют за мъжката гарнитура на „Ямбол”. Той е начело по този показател с внушителните 12,4 борби средно на мач.

Сред стрелците Илия Стефанов от ямболския състав е втори, пред него е Александър Стойков от Черно море- Варна с 23,8 точки средно на двубой, докато Илия има 23,2. Той бе безспорният топ стрелец в състава на Ямбол по време на целия турнир.

Същият състезател е втори по показателя отнети топки  и вероятно скоро ще го видим с дебютни минути за мъжката ни формация.

В най-важната класация, тази за най-силни баскетболисти според основните показатели в този спорт, нашите Илия Стефанов и Златомир Дончев са в Топ 5. Стефанов е на четвърто място с коефициент на полезно действие 15, преди него е крилото  Дончев, който има 15,2 пункта.

Шампион на България при кадетите за втора поредна година стана БУБА баскетбол, логично за най-добър състезател на първенството бе обявен играч на първенеца – Калоян Радев.

Въпреки много силните изяви по време на почти целия турнир на нашите Стефанов и Дончев, тимът, воден от треньора Андриан Илчев, завърши на последното осмо място. Специалистите твърдят, и са прави, че не е толкова важно класирането при подрастващите, колкото обиграването на съставите и излизането на един-двама баскетболисти , които успешно да се впишат в мъжките отбори на клубовете.

Дано поне Златомир Дончев и Илия Стефанов стигнат до първия  тим на „Тунджа”/Ямбол/ и след няколко години да влизат в класациите за топ играчите при мъжете.

 

About the Author :

Leave a reply