Наши баскетболисти в топ класацията на Лигата

???????????????????????????????Хърватското крило на „Ямбол” Тони Бърнас е най-полезният баскетболист на втория кръг от Националната баскетболна лига. Бившият юношески национал на Хърватска наниза 21 точки и овладя 10 борби срещу „Берое” миналата събота. Той даде и три завършващи подавания, има на сметката си и три отнети топки.

Това определи на Бърнас коефициент на полезно действие от 30 пункта. Въпреки тези показатели, в зала „Диана” срещу „Берое” хърватинът можеше да бъде по-активен в редица епизоди от двубоя, загубен злощастно с 80:82. Спечелените от него 10 борби по-скоро подлъгват – на „втория етаж” срещу мощните играчи от Стара Загора повече работа падна на раменете на Стоян Петков. Калкана отново бе динамит, макар „Берое” да имаше Мичъл Картър, не само тежък, а и повратлив център, както и много атлетичният Диуейн Джаксън.

Статистиците обаче просто натискат бутона, за да регистрират поредна борба, независимо дали топката се е отплеснала от ринга и е попаднала в даден баскетболист или пък той я овладява, след като друг играч е свършил „черната” работа. „Черната” работа не попада в графите, а без нея е нереално кой какво е свършил на терена.

Барнас игра действително много добре срещу „Берое”, но на моменти се „криеше”, а лекото крило трябва да е готово да се нагърби и с изнасянето на топката, когато гардовете имат затруднения. Хърватинът бе сред тези, които почти не получиха отдих в състава на „Ямбол”.

Именно Тейлър Лейсър влезе също в топ класацията на втория кръг, след като даде 6 астистенции. По този показател само Бозов от „Рилски спортист” го изпревари със 7 завършващи подавания. Беложокият американец игра страхотно, но до последната четвърт, когато направи няколко фрапантни грешки и до голяма степен оттам мачът се обърна в полза на „Берое”. Той вкара 18 точки, има и 8 борби, ала и 6 грешки, което е много.

В събота „Ямбол” няма мач, тъй като поради участието си в Адриатическата лига, „Левски” играе по-късно двубоите си. Момчетата на Радионов ще излязат в зала „Универсиада” във вторник от 19 часа срещу шампиона на страната.

About the Author :