Нашите дадоха битка на „Балкан”

балкан ямбол нова снимка„Ямбол” отстъпи след здрав отпор при гостуването си на „Балкан” на Лазаровден с 78:69 в последния мач от 25 кръг на елитното ни първенство.

Противно на прогнозите, които даваха лесен успех на „зелените”, имащи в редиците си четирима чуждестранни баскетболисти и домакинството, „Ямбол” измъчи вицешампионите. Двубоят премина през доста обрати, воденият от Петър Петров отбор съумя да заличи изоставане от 11 точки в третата четвъртина. Началната четвърт завърши при аванс от една точка за гостите от „Ямбол”, които в този двубой играха без капитана си Станислав Говедаров, това бе тежък удар за тях.

То намали още повече възможностите на треньора на гостите за смени и наложи гардовете Венцислав Петков и Острев да изиграят пълни 40 минути.

Втората четвърт бе по-сполучлива за Балкан”, тя завърши при 23:19 и на почивката зелените влязоха с аванс от 3 точки. Нещата останаха да се решават в следващите два периода. След като стопиха пасива си от 11 точки в хода на третата част, гостите от „Ямбол” можеха да направят мача още по-драматичен, ала не им влязоха няколко стрелби от чисти позиции. Четири пъти „Ямбол” не можа да завърши атаките си в рамките на 24 секунди, което също се оказа решаващо за крайния изход от срещата.

Най-силен за „Ямбол” бе Стоян Петков, той постигна 21 точки, овладя 3 борби и вкара пет от шестте си опита за две точки, като бе безпогрешен при петте си заставания на линията за изпълнение на наказателни удари. Тежкото крило завърши с коефициент от 19 пункта.

Силно се представи и другият играч в подкошието на „Ямбол” Николай Върбанов. Той наниза 16 точки и хвана 4 борби, заработвайки коефициент на полезно действие 16. Любопитно е, че през миналия сезон и Стоян Петков, и Върбанов бяха състезатели именно на „Балкан”, така че те имаха допълнителен стимул да покажат нивото си.

Добро включване направи 20-годишният център на жълто-сините Андрей Иванов, той изигра 16 минути и постигна 6 борби и 6 точки, като удари и един чадър. Също 16 минути бе на терена и крилото-гард Стойо Чолаков, приключил с актив от 5 точки. Плеймейкърът на „Ямбол” Венцислав Петков нямаше ден при стрелбата нито за две , нито за три точки и завърши със скромните за него 3 точки.

Острев вкара 8 точки, като направи и 4 асистенции и овладя 4 борби. Лекото крило Евгени Иванов игра 30 минути, вкара 7 точки, спечели 3 борби и даде 2 асистенции.

Срещу съвсем късата скамейка на противника си, домакините от Ботевград играха с девет състезатели, което им даваше повече свежест и възможност за по-агресивни действия. За тях топ баскетболист стана Михайло Секулович, постигнал внушителен дабъл-дабъл – 22 точки и 15 борби и коефициент от 30 пункта. Неигралият в зала „Диана” заради травма при гостуването на „Балкан”гард Станимир Маринов този път бе на линия и наниза 20 точки, като даде и осем асистенции. Травис Даниълс завърши с 14 точки, а Амин Хот вкара 10 т.

„Ямбол” бе по-добър при стрелбата за три точки, от 29 изстрела той успя при 6, което е 30 процента успеваемост, но „Балкан” бе доста по-точен за две точки, той постигна 63,33 процента, срещу 52,94 на гостите. Ботевградският тим има и повече борби, неговите играчи овладяха 30 борби, срещу 26 за „Ямбол”. 

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply