Начо Каменов-Кубето: ”Снимките ми имат истории, те са и моите фантазии”

Начо 111В  гадно дъждовната вечер на 6 март един голям майстор събра в  Галерия „Жорж Папазов” любителите на художествената фотография. И току що прохождащи в изкуството, и по-опитни, и  ветерани. Събра ги със своята изложба „Фантазии” патриархът на актовата фотография Начо Каменов-Кубето. Изложба от висш пилотаж, затова и бившият главен редактор на българския „Плейбой” и настоящ главен редактор на списания „Вагабонд” Антони Георгиев  в словото си за автора каза, че в творбите му се усеща  уханието на голото тяло, неговият аромат. Познавам Начо от 38 години, на някои от новите фотографи неговите творби може би изглеждат малко старомодни, но всъщност те са модернизъм. „Неговите образи са над  нас, те са извън нас”, допълни  Антони Георгиев.

Началото на вечерта всъщност откри, както и е редно, директорът на Галерия „Жорж Папазов” Петко Йорданов.Той определи изложбата Фантазии” като изключителна, а авторът като легендарен. „Начо Каменов е обичан от всички фотографи, аз не съм чул от тях нито една лоша дума за него”, допълни Йорданов.

Начо 222Ямболският фотограф  Петя Василева започна своето слово с това, че Каменов е голям, много голям човек. „Той е магьосник, който жонглира с форма, със светлина. Ако трябва да определя с една дума творчеството му, тя е – свобода”,  каза Петя Василева.

Константин Зайков, един от хората, имащ „вината” за фотоизложбата в Ямбол на Начо Каменов, бе лаконичен: ”Начо е пич!”. Не се сдържа обаче и тресна два въпроса към Кубето. Единият от тях, естествено, бе дали не се възбужда при  снимането на моделите си.

„Аз съм  нудист, майка ми и баща ми бяха нудисти, така че съм израснал в такава среда и никога не ми е хрумвала идеята да гледам на голото тяло на моделите ми като на сексуален обект. Никога, а снимам актова фотография вече 40 години”, обясни Каменов. „Забравете за жената, която снимате, избийте си от главата, че тя е обект за секс. Аз влагам страшно много енергия, добра енергия по време на сесиите и тази енергия отива в главата на модела ми. Всяка една снимка има история, снимките са обаче и моите фантазии”, каза още големият майстор.

Борислав Ненов

About the Author :