Националният отбор по информатика тренира в Ямбол

???????????????????????????????Тренировъчна лагер школа на разширения национален отбор по информатика се провежда в Ямбол, в Математическа гимназия „Атанас Радев”, 15 дни преди началото на Международната олимпиада, която тази година ще се проведе в Казахстан. „Една от причините да сме в Ямбол е, че тук има много добри ръководители – Антон и Руско Шикови, другата причина е, че тук ни осигуряват много добра материална база, подходяща за ученици – хотел и училище много близо едно до друго”, обясни ръководителят на отбора Емил Келеведжиев, гл. асистент в Института по информатика и математика при БАН.

DSC00910Пред ямболските медии беше представен първия отбор по информатика на България, който спечели два златни, сребърен и бронзов медал от Балканиадата по информатика, провела се преди дни в Русе. Най-младият участник в този отбор е възпитаникът на МГ „ Атанас Радев” – завършилият 10 клас Енчо Мишинев, който спечели отново златен медал на балканската олимпиада, заедно със съотборника си Христо Венев от Софийска математеческа гимназия, завършил 11 клас. Другите двама от отбора са също от СМГ – Даниел Ананасов- завършил 11 клас и Кристиян Цъклев – завършил 12 клас.

DSC00911Те ще представят България и на Международната олимпиада по информатика. Във вечната ранклиста от 1989 г. насам, откакто се провежда международна олимпиада по информатика България заема 5-то място след Китай, Русия, Полша и Румъния. През последните години челните места са окопирани от представители на САЩ и Япония, но те изостават във вечната ранклиста, защото в първите години не са участвали. Ако се направи класиране по брой медали от международната олимпиада по брой население тогава България ще е на доста по-предно място, шегуват се обучаващите.

DSC00912 DSC00916

About the Author :