Национална програма „Сигурност” започна от Ямболска област

DSC03952aНационална програма „Сигурност” започна от Ямболска област. Първите назначени от община „Тунджа” получиха днес – 15 май, трудовите си договори и служебните си карти от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова и заместник-министъра на вътрешните работи Васил Маринов.

На пресконференция в кабинета на областния управител двамата зам.-министри разясниха националната програма. Росица Янкова обясни, че по Национална програма „Сигурност” ще бъдат назначени 5000 трайно безработни, които ще се разпределят по области между 110 и 250 души. Програмата е съвместна разработка на Министерство на вътрешните работи и Министерство на труда и социалната политика и осигурява трудова заетост на трайно безработни и подпомага полицията в борбата с битовата престъпност. От държавния бюджет за нея са заделени 17 млн. лв., като действието й е до 2015 г. Програмата е български патент, без аналог в Европейския съюз и има за цел да повиши сигурността в по-малките населени места. Общините, в които ще действа, са подбрани според нивото на безработицата и битовата престъпност.

DSC03927aСоциалният зам.-министър обясни още, че назначените безработни ще съдействат за опазване на обществения ред, като сигнализират за нарушения или престъпления в селата, в които няма постоянно полицейско присъствие. Те ще имат и социални функции –  ще помагат на възрастни хора при възникване на различни аварии или при определени контузии, също така ще могат да наглеждат възрастни хора, които са изоставени и са лишени от своите близки да им помагат, ако те имат нужда от първа помощ или от продукти. Зам.-министърът на вътрешните работи обясни, че критериите за назначение на безработните са да са регистрирани в Бюрото по труда като трайно безработни, а след това те се проверяват в МВР дали не са извършвали умишлено престъпление. Във всяко районно управление е определен служител, който извършва инструктажа и  координацията с назначените. Те ще имат само сигнални функции – като видят престъпление или нарушение трябва да сигнализират в полицията. Те ще получават минимална работна заплата, ще работят през деня, но могат да работят и до 1 час вечер, като за нощния труд ще получават допълнително възнаграждение.

DSC03976aРаботодател на назначаените безработни по тази програма е областният управител. Николай Пенев разясни, че за Ямболска област по програмата ще бъдат назначени 180 безработни.

Народният представител Атанас Мерджанов разясни, че идеята на тази национална програма е възникнала при изслушване на вътрешния министър в Комисията за вътрешен ред и сигурност в парламента. Пред хората, които получиха договорите си, той изтъкна, че това е шанс от една страна за хората, които вече имат пработа, а от друга е шанс държавата да покаже не само загриженост, но и ефективни действия в минимизиране на битовата престъпност по места. „Вие сте шанса на населението в Ямболска област действително да повярва и да усети, че чрез грижата на всеки сигурността, опазването на имуществото и реколтата в крайна сметка е в ръцете на българските граждани и доброто взаимодействие”, обърна се той към назначените.

След церемонията първият получил трудовия си договор сподели: „От 2009 съм без работа, обаче годините оказват влияние и където и да отида, хората искат по-млади”, каза мъж, който е на 59 г. Тодорка Стоянова заяви: „За мен означава много тази работа, защото съм от доста време – от две години, безработна и я чаках с нетърпение”, която е на 58 г. „Много се радвам, че излезе такава програма, за да може и ние да сме полезни за себе си и за хората”, сподели жена, която вече е навършила години за пенсия, но няма необходимия стаж.

About the Author :