Национална награда за учител по руски език, ямболски деца се върнаха от „Артек“

35144608_1886170688106326_1136245598295425024_nМирослава Иванова, учител по руски език в ПМГ „Атанас Радев“, наскоро беше удостоена с наградата „За особен принос в популяризацията на руския език и култура“. Отличието й беше връчено на 9 юни т. г. на 18-тия събор на съотечествениците (клубовете „Съотечественик“, обединяващи руските граждани, които живеят в България) в Слънчев бряг. „Това е голямо признание за мен, защото децата в Природо-математическата гимназия имат талант и способности, а за мен е важно те да познават и културата на народа, чийто език изучават“, сподели тя. Допълни, че предварителните проучвания сред учениците в 9 клас в Ямболска област показват – вторият чужд език, който най-често те искат да изучават, е руски език. И това е във всички гимназии. Мирослава Иванова разказва още, че неин бивш ученик, който е записал китайска филология, споделил – в руски сайтове има огромни информационни ресурси по неговата специалност и така с помощта на руски език той учи китайски. Като потвърждение за огромните информационни ресурси, които съществуват на руски, тя дава пример как чрез интернет е ползвала библиотеката на Московския университет, за да намери фототипно издание на писмата на Боткин – един от известните руски лекари, които са били в България по време н Руско-турската освободителна война.

rusnaciУспехите на нейни ученици са многобройни, само през последната година наградените са не един и двама. Ани Енчева участва в конкурса „Живая класика“ с рецитиране на проза на руски език – класира се на международния финал, която я изпраща в известния лагер „Артек“. На 17 юни са наградени нейните ученички Елена Инджова от 7 клас и Цветелина Петрова от 9 клас, които за разкази са отличени в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“ на Движение „Русофили“ в Ямбол. Съвместно с клуб „Съотечественик“ е организиран конкурсът „Живая память“ за ученици в 8 и 9 клас, посветен на 140 години от Руско-турската освободителна война. В него ученици на Мирослава Иванова печелят три призови места.  Мартина Христова от 9 клас е класирана на първо място, предстои й втори кръг, а наградата е екскурзия в Русия с пребиваване в лагера „Артек“. Конкурсът се е състоял в отговаряне на въпроси от сферата на историята, след това учениците са гледали филма „Юлия Вревская“ и са писали есе въз основа на своите впечатления.

В края на годината, когато имам време, запознавам учениците с автори от руската литература, казва Мирослава Иванова. Часовете за изучаване на езика, разбира се, са крайно недостатъчни. Учи се два часа веднъж седмично. Повечето ученици го изучават от пети клас – тогава е 2 -2,5 часа на седмица. Имахме много добри резултати когато от пети до седми клас се учеше 4 часа седмично, спомня си преподавателят.

Тя разказа още, че съществува двуезично състезание, според чийто регламент учениците слушат текстове и четат на първи чужд език, а пишат на втори чужд език. Тази година за националния кръг са класирани двама нейни ученици – Петър Кръстев и Мирослава Грозева в 11 клас. Заради участие в състезание по биология обаче, за съжаление, те не са успели да се явят на националния кръг.

На фестивала на руската поезия през ноември 2017 г. Ани Енчева заема първо място.

И още – централната библиотека на Салехард през януари обявява конкурс, 11-класничката Мирослава Грозева участва с есе на тема „Это ден победы“ и печели първа награда, допълва Надежда Иванова, председател на клуб “Съотечественик” в Ямбол.

От 3 до 23 май тази година няколко ямболски деца бяха в известния лагер „Артек“ в Русия – награда за завоюваните от тях призови места в различни конкурси. Сред тях е Ани Енчева, която на фестивала на руската поезия е участвала с рецитиране на  откъс от „Слово о Балмонте“ на Марина Цветаева.  Заема първо място на национално ниво в конкурса „Живая класика“ и това я изпраща в „Артек“ за участие в международния финал, който се провежда именно там. Момичето разказва, че са имали занимания с руски режисьор на принципа на майсторски клас. Най-много й е харесало това, че децата там са били от различни държави и чрез тях е могла да се докосне до културата на техните страни. Всяко дете, с което се е запознавала, е било много открито в общуването си, с удоволствие е разказвало за своята родина и обичаите й.

Шестокласничката Ивет Иванова попада по същото време в лагера „Артек“, благодарение на първото си място в същия конкурс „Живая класика“. Споделя, че най-много й е харесало това, че времето им там винаги е било изцяло запълнено, не е имало възможност да безделничиш или скучаеш. Непрекъснато е имало конкурси, концерти на различните отряди, занимания.

Петя Димитрова, 8 клас в ПМГ „Ат. Радев“, попада в „Артек“ благодарение на музиката. Тя е от малките „Пятничета“ – децата, които пеят към групата за руски песни „Пятница 13“. Преподавателката по музика Лариса Дочева изпраща клип, в който Петя участва заедно с още три момичета и те са одобрени.  Явили са се с песента на руски език „Я свободен“ – изпратили клип как всяка една от тях пее самостоятелно. За „Артек“ заминават и четирите момичета. В детския лагер Петя е в „Туротряд“, т.е. туристически отряд. Всеки ден били на полигон, тичали всяка сутрин, изкачвали се по въжета, разказва тя. „На зелената поляна“ се  казвало обхождането на представители от всички отряди по лагерите – „пеехме военни песни, имаше музикални двубои, трябваше да танцуваме“, разказва момичето. За всеобща изненада тъкмо на нейния отряд, където имало български представители, се паднало да представят чрез танци България. „Представихме се първо с хоро и за един час научихме всичките около 30 човека в отряд да играят българско хоро“, спомня си с усмивка тя.

И трите момичета са много щастливи от преживяното и в действителност още са под влияние на впечатленията си от всички интересни и вълнуващи неща, които са им се случили в Русия.

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply