Националистите в Ямбол са с една цел на изборите – да бият другите националисти

images Волен и ГонзоПочти цялата енергия на националистическите партии в Ямбол и региона пак ще е вложена в битката между Недка Карска и Кръстьо Петров. Дори „Движението за права и свободи” не е толкова голям дразнител, и противник, както за „Атака”,така и за „Национален фронт за спасение на България”. Областният координатор на „Атака”Петров отново е кандидат за кмет на Ямбол, в същата ситуация е и Карска, шеф на партията на Валери Симеонов.

Теренът в Ямбол  е специален терен за босовете на двете партии на национално равнище, Волен Сидеров и Валери Симеонов. Съучениците от ямболската Математическа гимназия „Николай Лобачевски”, които някога са свирили и в една рок банда,както е известно,се разделиха с луд скандал.После напоително се обвиняваха в мошеничества.

Между бивши приятели стават най-лютите битки, показва политическият летопис. Това потвърждават вече няколко години и Сидеров, и Симеонов. Следвайки стриктно техните указания, в Ямбол са на кръв през цялото това време Кръстьо Петров и Недка Карска. Дамата, която според Петров трябва да е в затвора за документи измами, обаче не е там, и влага също много страст в отношенията им.

Затова кой ще спечели кметските избори в Ямбол е на заден план в техните помисли. Важното е единият да е пред другия при преброяването на бюлетините. Преди 4 години Националният фронт за спасение на България нанесе много тежък удар на ямболските атакисти, като получи два мандата за местния парламент. „Атака” не вкара дори един общински съветник.

Миналата година обаче, „Атака” взе реванш, като получи повече гласове на извънредните парламентарни избори, и дори имаше вариант водачът на тяхната листа, Гроздан Иванов, да стане депутат.

При така наречената бежанска вълна, акциите на националистическите партии се качват. На терена на национализма обаче, най-вероятно в Ямбол ще играе и трети политически субект, коалицията „Единни за Ямбол”. Ядрото на тази формация е от бивши атакисти, начело с някогашния областен шеф на „Атака” Георги Зафиров.

Веднага след него в листата за общински съветници е юридическият мозък на Зафиров, адвокат Станимир Кескинов. Листата е и шарена, има социалдемократ, това е Стефко Атанасов, навремето явяващ се в листите на СДС  като Стефан. Ако д-р Сотир Терзиев можеше да види къде е паркирал сега Стефан, би се е преобърнал в гроба – бай Сотир бе умен, достолепен човек, член на БСДП още през 40-те години на миналия век…

„Единни за Ямбол” традиционно влагат страшно много енергия, ала и тази формация ще търси най-вероятно гласове от националистически настроения електорат. Доста тясно става на тоя терен – „Атака”, „Национален фронт за спасение на България”, „Единни за Ямбол”. Всъщност , „Единни за Ямбол” са се събрали за местните избори с партията на Бареков. Какво ли чудо има да става от това съчетание, от тоя смес карашик?

 

„Отново сме трета политическа сила в Ямболска област, въпреки че се явихме сами на изборите”, бе заявил за „Неделник” миналата година, след предсрочните парламентарни избори, областният шеф на „Атака” Кръстьо Петров. Най-силен резултат националистическата формация имаше тогава в община Стралджа, и най-вече в самия град Стралджа. Сега пак там ще бъде сякаш най-горещата зона за членовете и симпатизантите на „Атака”, защото те явно участват в местната коалиция „Промяна”. Тя се представлява пред Общинската избирателна комисия от Гроздан Иванов. Гроздан, стана дума в този текст, е една от най-силните фигури на „Атака” в Ямболска област. Особено пък в Стралджа. А там коалиция „Промяна” издигна за кандидат-кмет футболната легенда Атанас Киров, роден в Стралджа.Гроздан Иванов и Киров са братовчеди, което допълнително може да даде тласък за повече гласове в полза на кандидата на коалиция „Промяна”. Досегашният кмет, Митко Андонов от БСП, обаче има традиция и вече побеждава последователно три пъти. И го прави на първия тур още.

12 години обаче са много време. И е възможно, макар и не особено вероятно, този път Митко Андонов да спечели по-сложно победата. Ден преди Димитровден ще се избистри и този пъзел.

Но да се върнем към Ямбол. Тук ще има много шампанско, най-вече при един развой на изборите – ако Карска бие Кръстьо Петров, и вкара съветник, та бил той и един. И обратното – ако Петров я надмине при вота.

И подозирам, че след изборната баталия двамата пак ще се съдят. А кой ще бъде кмет на община Ямбол, за националистите не е толкова важно – когато борбата е да се докаже, че другият е ренегатът, това е алфата и омегата…

Борислав Ненов

About the Author :