Находки доказват, че крепостта „Малкото кале“ край Воден е от средата на XI век

Ямбол, 28.07.2020

Регионален исторически музей – Ямбол приключи първия етап от разкопките на средновековната крепост „Малкото кале“ край село Воден, община Болярово, съобщи директорът на музея Стефан Бакърджиев.

Разкопките са част от Международния югоизточен летен университет, който всяка година организира Университетът по библиотекознание и информационни технологии в общините Елхово, Болярово и Малко Търново.

По време на разкопките са открити монети на император Константин IX, управлявал от 1042 до 1055 г., което със сигурност доказва времето на създаване на крепостта – средата на XI век.

Сред находките са и 5 оловни печати, които показват високия ранг на местния феодал, който резидира със семейството си в крепостта. Доказателство за това са и откритите в жилищните помещения черупки на стриди. При разкопките са намерени и фрагменти от керамични съдове.

В края на август разкопките в средновековната крепост „Малкото кале“ ще продължат. Министерство на културата е отпуснало на Регионалния исторически музей в Ямбол 21 000 лв., за да извърши теренни археологически проучвания в крепостта.

About the Author :