Настъпва сезонът на изпитите

Stoilov1037 зрелостници от Ямболска област са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит, като 34 от тях са завършили през минали години, съобщи инж. Красимир Стоилов, началник на Регионално управление на образованието-Ямбол. За първия задължителен изпит по български език и литература на 19 май заявления са подали 973-ма зрелостници. За втория, който ще е на 22 май по предмет по избор – 823-ма зрелостници, като 429 от тях се отказват по собствено желание да полагат втори изпит по общообразователен предмет, а вместо него в дипломата им ще бъде вписана средноаритметичната оценка от двата държавно-квалификационни изпита по теория и практика на професията и специалността.

Тази година държавният зрелостен изпит по учебни предмети ще се провежда по модули. За 10 от предметите изпитите ще са в три модула с различно времетраене, а по останалите 4 – математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, физика и астрономия ще са в два модула. През миналата година изпитването по модули е пробвано на отделни места, тази година навсякъде ще бъде по този начин.

На национално външно оценяване след завършен 7 клас ще се явят 1046 ученика от 31 училища в Ямболска област. Изпитите са по три предмета през периода 19-29 май. Резултатите по български език и по математика са вход за кандидатстване в профилираните и професионални гимназии. Учениците със специални образователни потребности няма да се явяват на външно оценяване. Досега за подаване на заявления за кандидатстване от 7-класниците се ползваха т. нар. училища-гнезда, тази година това ще става по електронен път. Това не е изпробвано досега и не можем да гарантираме 100 процента положителен резултат, отбеляза Красимир Стоилов. Особеното тази година е, че учениците, завършващи и 7, и 8 клас, ще придобият основно образование.

На национално външно оценяване след 4 клас ще се явят 1190 ученика от 30 училища в областта. Те ще държат тест по 4 учебни предмета в рамките на един учебен час, който ще започне в 10 часа – по български език, математика, човек и общество и човек и природа.

Освен това на 23 юни предстои национално външно оценяване в 8 клас за паралелките с интензивно изучаване на чужд език. През периода 12-16 юни ще има национално външно оценяване за всички 10-ти класове от т. нар. онлайн оценяване на дигиталните компетентности.

Има изготвени правила за информационна сигурност за изпитите, включително видеонаблюдение. Задължително ще има видеонаблюдение в помещенията, където се размножават материалите.

About the Author :

Leave a reply