Нарушена комуникация

DSC06259Живеещи в „Златен рог” сигнализираха в редакцията на вестника, че техният комплекс се коси и почиства много рядко. Повод за напушената им реакция беше фактът, че цяла седмица общински служители се мъчели да окосят стигналите почти метър треви, но все не успявали. Докато се мъчели да се преборят с еднометровите бурени служителите доста преди края на работния ден били отзовавани и вероятно пращани на друго място. „Тревата е накълцана, мръсно е навсякъде, не можем да пуснем децата си да играят край блока”, възмущават се хората и продължават. „Когато ходим да пазаруваме в квартал „Аврен”, виждаме, че няма никаква база за сравнение между двата квартала. Там се чисти и коси много по-често, махнаха им гаражите и благоустрояването е съвсем различно”, казват хората и искат и в техния квартал почистването и окосяването да станат нормални. Те отчитат, че казаните с боклук се чистят редовно, но никой не почиства около тях, ако има боклуци отвън. Освен това на определи места се оформят сметища, които никой не почиства.

DSC06267Хората недоволстват и от това, че не могат да открият никой в общината, на който да се оплачат и да подадат сигнал, за да им обърне внимание и да се предприемат някакви мерки. „Не можем да се свържем нито със заместник-кмет, нито с някой друг. Сигнализирахме, че в квартала има топола, от която пада много мъх и при дъждовете става страшна пързалка, но не ни чуха и никой нищо не направи. Сега има сметище до ЦДГ „Валентина”, а и на много други места в квартала се обособяват микросметища, но не знаем към кого да се обърнем, за да се предприеме нещо и тънем в боклуци”, негодуват хората.

Дори майките се събрали на детската площадка, за да обсъждат какво да предприемат и на кого да се оплачат, за да им обърне внимание някой и да се вземат мерки.

DSC06270Проверка на наш репортер показа, че поне общинските служители са довършили започнатото косене, странно защо обаче почти навсякъде беше окосено, но едно пространство около блоковете до детска градина „Валентина” си стоеше обрасло в бурени. Непокътнат е и боклукът до домчето, а края казаните се въргаляха други боклуци. Факт е, че същите тези боклуци са хвърлени точно от живеещи в блоковете, но така или иначе те трябва да се премахнат от някой от фирмите, които събират боклука, или почистват. Точно, за да не се хвърлят безразборно боклуци навсякъде, хората от квартала искат общината да назначи някой, който да следи кой замърсява и да налага глоби, за да се научим да пазим чистота.

Тревата е окосена, но хората са притеснени, че досегашната им практиката показва как това се случва в техния квартал само два пъти годишно и до следващия път има прекалено много време. Затова техният проблем е и нарушената комуникация с общината, защото обикновено там няма кой да ги чуе и да предприеме нещо, за да подобри условията в квартала, в който живеят.

Диана Иванова

About the Author :