Народно читалище „Зора-1945”-Ямбол навърши 70 години

NEL_7241Народно читалище „Зора-1945”-Ямбол навърши 70 години! Празникът събра много приятели, последователи, спомоществователи и специални гости в зрителната зала на културната институция. На юбилейната вечер присъстваха Илияна Бицова, заместник-кмет на община Ямбол, Диана Динкова, заместник областен управител на област Ямбол, представители на общинска администрация, на структурите на гражданското общество в града и колеги.

NEL_7250Актрисата Велика Видева, водеща на юбилейната вечер, прочете стихотворение от Величка Шаламанов, посветено на читалището. Ефектът от поезията бе подсилен от нежната мелодия на пианото.След това тя въведе гостите в атмосферата на празника, като ги пренесе мислено през далечната и бурна 1945 година,16 юни, събота, когато в Търновската махала на Ямбол е създадено читалището от неколцина ентусиасти: Осман Боров, Атанас Василев, Иван Пешев, Димитър Овчаров, Христо Ставрев, Павлина Дончева, Маргарита Бакалова. Читалището е наречено на обесения в Сливенския затвор комунист Стоян Златев. За атмосферата допринесе и подготвената мултимедийна презентация със снимки, проследяваща историята на читалището от създаването му до днес.

NEL_7254След това Велика Видева обяви, че екипът на читалището, подкрепен от Община Ямбол, успя да осъществи най-голямата си мечта: културната институция да има книга за своята история, която беше подарена на всеки от гостите, приятели на „Зора”, още при влизането им в сградата. Книгата „70 години Народно читалище „Зора-1945”  е спомен за всички, които работиха и продължават да работят, за да го има и днес читалището и да се развива в бъдещето.

Велика Видева покани журналиста Димитър Попов, съставител и редактор на книгата, за да я представи. Попов изтъкна, че е бил впечатлен от няколко факта при проучванията си: че в средата на 20-ти век все още го има възрожденският ентусиазъм у българина, че българи, роми и турци участват в едни и същи любителски състави в читалището, че заради финансовите кризи и сътресения служителите са работили години наред без заплати.

NEL_7269Много институции и хора бяха изпратили цветя, подаръци и поздравителни адреси за празника на читалище „Зора”. Велика Видева ги изброи и прочете поздравителните адреси, изпратени от 43-то Народно събрание и от Министерството на културата. Илияна Бицова, заместник-кмет на община Ямбол, прочете поздравителния адрес от Община Ямбол, а заместник областният управител на област Ямбол Диана Динкова прочете поздравителния адрес от Областна администрация.

NEL_7273Велика Видева покани членовете на Настоятелството на НЧ „Зора-1945”, които се качиха на сцената и връчиха юбилейни дипломи на заслужили читалищни дейци – Мария Драгова, Магбуле Ашикова, Стефка Керемидчиева, Христина Женкова, ръководителите на коледарски групи, Вокална група „Пятница 13” и др.. Лариса Дочева, председател на Сдружение “Пятница 13”, прочете емоционално слово, с което благодари на екипа на читалището за подкрепата и подчерта, че Вокална група „Пятница 13” се чувства у дома в читалище „Зора”.

NEL_7282Със званието „Почетен член” на читалището и юбилеен диплом за дългогодишното им активно участие в живота на читалището бяха удостоени 90-годишната Маргарита Моллова и 85-годишната Мария Алексиева.

Оперните изпълнители Цветомира Гицова и Георги Динев поздравиха читалището с класически изпълнения. След това Невена Димитрова, председател на НЧ „Зора-1945”, прочете слово за празника  и отправи покана към всички гости за чаша вино в арт залата на фона на инструментално изпълнение на химна „Върви, народе възродени”.

В арт салона на читалището Велика Видева отново започна със стих за читалището, придружен с ефирен музикален съпровод на пиано, а след това  Цветомира Гицова и Георги Динев казаха „Наздраве!” на всички с прочутата „Наздравица” от операта на Джузепе Верди „Травиата”.

NEL_7298 NEL_7321 NEL_7354 NEL_7412

 

 

 

 

About the Author :