Народният представител Мария Цветкова зарадва ямболии с прожекция на филми в навечерието на Деня на Независимостта

Прожекция на филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ предизвика интереса на жители и гости на Ямбол в навечерието на Деня на Независимостта. Те са част от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“, посветена на героизма на българския воин през Първата световна война.

Филмите бяха представени в Лятното кино на града от автора на поредицата депутатът от ВМРО Мария Цветкова, избрана от Ямбол, която е режисьор и сценарист на филмите и от историците Радослав Симеонов, сценарист на филма за Тутраканската епопея и Стефан Бакърджиев, директор на Регионалния исторически музей – Ямбол.

Военноисторическата продукция се реализира под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, продуцент е Информационният център на МО в копродукция с Националния военноисторически музей.

Гости на прожекцията бяха областният управител на Ямбол Димитър Иванов, заместник-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов, общински съветници от общините Ямбол и Тунджа, кметовете на селата Маломир и Генерал Инзово Тодор Налбантов и Мартин Енев, подп. Валери Христов – началник на Военно окръжие – Ямбол, директорът на Музея на бойната слава о.р. полковник Георги Вардаров, д-р Димитър Рунков – изп. директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол, ръководството на клуб по лека атлетика „Тунджа“, треньори и състезатели, представители на СОСЗР, НД „Традиция“, жители на града и гости от Сливен и близки населени места. Прожекцията се осъществи със съдействието на община Ямбол.

Авторът на документалната поредица Мария Цветкова благодари на ямболската публика за проявения интерес и изрази вълнението си от прожекцията: „За мен е удоволствие, че родният ми град Ямбол стана първият град, в който сме прожектирали и четирите епизода от поредицата „Помни войната 1915-1918“, които са готови към момента.  Град, увенчан с бойната слава на 29-и пехотен Ямболски полк, за който разказваме в първите части, но и с храбростта на войниците и офицерите от 46-и пехотен полк, формиран в Ямбол през ПСВ, които се сражават самоотвержено на връх Каймакчалан рамо до рамо със своите другари от 11-и Сливенски полк и от други части. Прожектираните части са посветени именно на подвига на българските воини, които на Каймакчалан пишат едни от най-славните страници от военната история на България, както и на една от най-величавите български победи при Тутракан“.

Цветкова благодари на колегите си, с които подготвя филмите и заяви, че зад тяхната реализация стои много труд на малък, но талантлив  екип.

Историкът Радослав Симеонов – главен експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО изрази вълнението си, че има възможността да е сценарист на четвъртата част „Тутраканската епопея“: „Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним! Ние пресъздаваме събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Само за 33 часа, считаната за непревземаема Тутраканската крепост капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник.“

По повод 80 години от Крайовския договор Радослав Симеонов подари на автора на филмите Мария Цветкова кърпичка, изработена от Дамски клуб “Майчина грижа“ Добрич по прототип на кърпичките, с които са били закичвани българските войници и офицери, когато на 25 септември 1940 година влизат във възвърнатата в пределите на Отечеството Южна Добруджа. Символични подаръци получиха и зам.-кметът на община Ямбол Енчо Керязов и директорът на РИМ – Ямбол Стефан Бакърджиев, съответно – юбилейно издание на вестник „Свободна Добруджа“ по повод 80 години от Крайовския договор и книгата на историка Чавдар Ангелов „Тайният“, посветена на генерал Иван Вълков.

Енчо Керязов благодари сърдечно на народния представител Мария Цветкова за инициативата и заяви, че подобни филми са необходими, защото повдигат местния и националния патриотизъм и са много важни за самочувствието на младите хора, които трябва да знаят каква велика история имаме и да се гордеят със славното ни минало.

Стефан Бакърджиев заяви, че се гордее, че има българи като проф. Божидар Димитров, Красимир Узунов, а сега и Мария Цветкова, които възкресяват паметта за славните победи на Българската армия по време на Първата световна война и героизма на храбрите български воини, които са загивали в името на националния идеал.

Първата и втората част „България влиза в ПСВ“ и „Разгромът на Сърбия“ бяха прожектирани пред ямболска публика на 20 юли т.г. при голям интерес. В момента екипът работи върху пета част „Добричката епопея“.

Пресцентър на ВМРО

About the Author :

Leave a reply