Народният представител Мария Цветкова подари дискове от филмовата поредица „Помни войната 1915 – 1918“

При изключителен интерес в обновеното Лятно кино на град Ямбол се състоя премиерата на първа и втора част от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“. Режисьор и сценарист на филмите „България влиза в Първата световна война“ и „Разгромът на Сърбия“ е народният представител от Ямбол Мария Цветкова, която лично ги представи и заслужи бурните аплодисменти на ямболската публика.

Военноисторическата продукция се реализира под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, продуцент е Информационният център на МО в копродукция с Националния военноисторически музей.

Сред гостите на прожекцията бяха заместник-кметовете на Община Ямбол Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, кметът на Община Тунджа Георги Георгиев и неговият заместник Станчо Ставрев, общински съветници, кметовете на селата Маломир и Генерал Инзово, директорите на Регионалния исторически музей-Ямбол и Музея на бойната слава Стефан Бакърджиев и о.р. полковник Георги Вардаров, директорът на ямболската областна болница д-р Димитър Рунков, представители на СОСЗР, НД „Традиция“, жители на града и близки населени места.

Авторът на документалната поредица Мария Цветкова изказа своите благодарности към ямболската публика за проявения интерес. „Представяли сме филмите в препълнени зали и киносалони в много градове в страната, но сега се вълнувам изключително много, защото за първи път ги прожектираме в родния ми град Ямбол. Град, увенчан с величието и блестящите победи на 29-и пехотен Ямболски полк не само през Първата световна война, за което разказваме във филмите, но и през Балканската война, когато участва в славното превземане на Одринската крепост. Избрахме премиерата да се състои на 20 юли, когато честваме 117 години от Илинденско-Преображенското въстание, в което българският народ пролива реки от кръв за освобождението на поробените братя в Македония и Тракия и националното обединение на Отечеството.“, каза пред съгражданите си народният представител от ВМРО Цветкова. Тя допълни, че целта на поредицата е да бъде увековечена славата на Българската армия по време на Първата световна война и героизма на храбрите български воини, които са се изправяли срещу световни империи и са ги побеждавали в името на все още неосъществения национален идеал.

Заместник-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов поздрави екипа за положения труд и заяви, че филмите повдигат националното ни самочувствие и духа на ямболци, които трябва да се гордеят със славното минало на своите предци, участвали в Първата световна война и Балканските войни.

Някои от присъстващите млади хора определиха прожектираните филми като шедьовър и заявиха, че с нетърпение очакват премиерите на следващите епизоди.

От името на Информационния център на МО Мария Цветкова подари дискове с първите четири части на филмовата поредица на Община Ямбол, Община Тунджа и Регионалния исторически музей.

Пресцентър на ВМРО

 

About the Author :

Leave a reply