Народният представител Кристиан Вигенин: При управлението на ГЕРБ се натрупаха големи дефицити, които не могат да бъдат преодолени от тези, които са ги предизвикали

DSC06162–       Какви са най-важните акценти от „Визия за България”, които искате да стигнат до хората?

–       Искаме нов път за развитие на България – засилена роля на държавата там, където това е необходимо и политики, които гарантират справедливост в обществото. Ще работим за намаляване на пропастта между бедни и богати, ще разпределяме по-равномерно ползите от икономическия растеж, ще се фокусираме върху ключовите за оцеляването и за запазването на идентичността на българския народ политики – образование, здравеопазване, преодоляване на демографската катастрофа. Особено значение има преодоляването на системното изтичане на обществен ресурс в частни джобове през корупционни практики, а често и през узаконен грабеж чрез лобистки закони. За регион като Ямбол е важно посланието за нова земеделска политика, която да бъде в подкрепа на малките и средните земеделски производители, както и ангажиментът за прилагане на програмата Странджа-Сакар, която ще създаде нови възможности за общини като Болярово и Елхово.

–       Каква ще е съдбата на тази концепция за развитието на страната?

–       Започваме дискусии в цяла България, както национални и регионални, така и по професионални общности, с неправителствени организации, с експерти от целия политически спектър – важно е да чуем повече мнения, все пак “Визия за България” засега е една рамка, някои теми може да претърпят промяна и развитие. Планираме националната дискусия по политиката в земеделието да се проведе в Ямбол.

–       Какво беше участието ви в протестите за опазване на здравите животни в с. Шарково? Вътрешният министър едва ли не заяви, че вие сте били непрекъснато там с протестиращите?

–       Министър Радев е сред най-слабите министри в правителството и неслучайно вторият вот на недоверие, който внесохме през юни, беше именно в сферата на неговите отговорности. При него думите често изпреварват мисълта. Депутатите от БСП, начело с Корнелия Нинова, направихме всичко възможно да бъдат защитени хората в боляровска община от неадекватните и незаконни действия на директора на БАБХ Дамян Илиев, с политическата подкрепа на министър Порожанов. Не сме възпрепятствали органите на реда, но отпорът, който дадоха гражданите, и натискът от БСП чрез парламентарните механизми и законовите процедури разкриха несъстоятелността на предприетите мерки, осветиха некадърността и безхаберието в цялата система и това ги разколеба. Битката за законност и професионализъм продължава, искането ни за оставка на Порожанов и Илиев няма да бъде оттеглено

–       Адекватна ли беше реакцията на властта срещу чумата по дребните преживни животни?

–       Категорично не, особено в първите три седмици след установяването на болестта. Мерките бяха в противоречие на собствените планове и инструкции на БАБХ, в противоречие с европейските правила и директиви, елементарни изисквания по дезинфекция, карантиниране, ограничаване на движението и правилно загробване на животните не бяха спазени. Мислеха си, че както и преди ще избият всичко живо, ще дадат по някой лев на собствениците и всичко ще приключи. Този път не стана така и трябва да благодарим на баба Дора, на Ани за твърдостта, чрез която бяха осветени тежките дефицити в системата. Хиляди животни можеше да останат живи, ако капацитетът на БАБХ не беше толкова ограничен, а отношението към хората и техните животни не беше толкова високомерно и чиновническо. Няма да оставим това така!

35889331_1671235319639059_2079387590061981696_n–       Европейското председателство вече приключи каква е оценката ви за него?

–       Смятам, че България изпълни коректно и ангажирано задълженията си като страна-членка, която трябва да организира дейността на Съвета на Евросъюза в рамките на едно 6-месечно ротационно председателство, нашите партньори го оценяват положително. Вероятно очакванията на българските граждани бяха по-високи по отношение на конкретните ползи за тях самите, затова и оценката вътре в страната не е еднозначна. Другата причина това да е така е опитът на ГЕРБ и конкретно на Бойко Борисов да го използват за чисто партийни пропагандни цели, забравяйки, че това е Председателство на България, не на една партия, която впрочем няма абсолютно никакви заслуги за членството на България в Европейския съюз. Като запомняща се тема ще останат Западните Балкани и моето мнение е, че направихме максимално възможното в сегашната ситуация да дадем нов тласък на разширяването на ЕС към нашите западни съседи.

35924311_1671235266305731_2602164811693293568_n–       Какви бяха парламентарните измерения на това прeдседателство и как успяхте да представите и Ямболския край в него?

–       Парламентарното измерение на Председателството се опита да подкрепи максимално приоритетите, заложени в решението на НС от декември миналата година. Сред по-важните теми бяха дебатите по Кохезионната политика и бъдещия многогодишен бюджет на ЕС, новият Стълб на социалните права на ЕС, Западните Балкани, въпросите на сигурността, макрорегионалните стратегии и по-конкретно Дунавската стратегия и свързването й с Черноморското сътрудничество и др.

38051034_1731190420310215_8280308449716207616_nДоволен съм, че в рамките на културната програма успях да покажа и малко от Ямбол. Подаръкът, който връчих от името на българския парламент на следващото Австрийско председателство беше един прекрасен пейзаж с планината Витоша на ямболския художник Петър Тепсизов, който той нарисува пред очите на гостите от цяла Европа.

38085360_1731191280310129_889224084729102336_nМладият талант Кристиан Костов, чийто корени са от Ямбол, дойде специално от Москва, за да представи себе си и България. Не мога да не спомена също, че една от официалните вечери се състоя в зала “Джон Атанасов” на софийския Техпарк, още един виден представител на нашия регион. Естествено, при всичките си срещи подчертавах, че представлявам Ямбол в Народното събрание.

–       Каква е оценката ви за изминаващия парламентарен и политически сезон?

–       Тези 6-7 месеца определено преминаха под знака на Председателството. Но вътрешната политика не можеше да бъде поставена на пауза, защото проблемите се трупаха. Започнаха и завършиха с вотове на недоверие, които макар и неуспешни, фокусираха вниманието върху неспособността на правителството да постига резултати в борбата с корупцията и в постигането на сигурност и спокойствие за гражданите. Започна с остри спорове около т.нар. Истанбулска конвенция и завърши с нейното окончателно зачеркване от Конституционни съд, което потвърди нашата последователна позиция, а и моята като министър още през 2014 г., когато не възприех идеята да я подпишем и ратифицираме.  През целия период стояха острите проблеми на хората с увреждания, чиито протести се засилиха и продължават и до днес. Изобщо – развиваха се две паралелни реалности – в едната, тази на лъскавите форуми и окуражителните европрегръдки останаха управляващите, а хората оцеляваха в другата – тази на тежките проблеми и несигурността за бъдещето. Е, едната вече я няма и властта още не може да се окопити от шока.

–       Лятото започна с криза с чумата, с какво можем да очакваме да завърши, ще секнат ли скандалите в управлението?

–       Кризите ще се редят една след друга, защото в тези десет години на управление на ГЕРБ, макар с малки прекъсвания и в различни конфигурации, се натрупаха големи дефицити, които не могат да бъдат преодолени от тези, които са ги предизвикали. ГЕРБ и Обединените патриоти нямат идеи за реформи, не говорят за политика, нямат дългосрочни цели, управляват ден за ден и стискат властта, само за да могат да преразпределят още и още ресурси към своите бизнес-кръгове, респективно към себе си. Такова управление е обречено на скандали, защото властта сама по себе си е силна спойка, но недостатъчна да ги задържи заедно до края на мандата. Предсрочните избори са все по-близо, големият въпрос е ще бъде ли припозната БСП като истинска и достоверна алтернатива или ще се повтори приблизително същата конфигурация и в следващия парламент. От тази гледна точка, струва ми се, че и ние имаме нужда от още малко време, но ако събитията рязко се ускорят – готови сме да реагираме.

–       Какво беше посланието, което БСП искаше да отправи от Бузлуджа?

–       Мисля, че всички видяха две неща – първо, БСП е единна, активна, силно мотивирана и мобилизирана; второ, БСП има много ясно послание към българския народ – край на експериментите, нов път за развитие на страната е възможен и ние предлагаме на всеки, който милее за България, да тръгне с нас. Опонентите до такава степен бяха респектирани, че се впуснаха в смешни критики какви чаши се продавали по сергиите, танцувала ли е Нинова под звуците на Горан Брегович, сякаш е нещо осъдително и мръсна ли е поляната след Събора (като впрочем почистването е предварително заплатен ангажимент на управляваната от ГЕРБ община Казанлък). Настроението не успя да помрачи дори тоталната дезорганизация, създадена от МВР с придвижването и паркирането на автобусите, заради което немалко хора вървяха километри, за да стигнат до върха. Но за МВР и неговото неудачно ръководство вече коментирах.

38065478_1731195816976342_1774942660100882432_n–       Избран бяхте за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което се случва за първи път. С какво бихте могъл да допринесете за България на този пост?

–       Доволен съм, че активната ми работа в организацията беше оценена от колегите от различни страни и политически групи, постигнах втори резултат в тайния вот. ОССЕ остава единствената международна организация, в която има възможности за реален диалог между Запада и Русия. Нормализирането на отношенията с Русия е от голямо значение за нас като народ и държава, защото това ще създаде далеч по-благоприятна външна среда за развитието ни. Без да навлизам в детайли, ще се постарая в предстоящия ми 3-годишен мандат да допринеса в Европа да има повече разбирателство и сътрудничество, повече общи цели в името на собственото ни оцеляване.

Интервю на Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply