Народният представител Кристиан Вигенин: БСП не иска да бъде част от това статукво

IMG_3686Действията на парламентарната група на БСП за популяризиране на “Визия за България” – програмният документ на БСП, който ще е основата за предизборните платформи на левицата за управлението на страната през следващите години, беше акцентът на пресконференцията, която дадоха днес, 18 септември 2018 г., народните представители Кристиан Вигенин и Николай Пенев в присъствието на областния лидер на партията Митко Андонов и на областния председател – Катя Георгиева.

Кристиан Вигенин припомни за започналия активен диалог на депутатите от БСП с гражданите, със секторните професионални организации и неправителствения сектор. Целта на тези срещи е те да чуят как хората виждат бъдещето на България, какво и как искат да се промени, доколко “Визия за България” отговаря на тези очаквания.

Той припомни още, че парламентарната група на БСП от новия политически сезон реши да редуцира своето присъствие в Народното събрание – в парламента ще бъдат само част от депутатите, които ще отстояват позициите на левицата по законопроектите, а останалите 2/3 от парламентарната група се срещат с хората от всяка една община. Първите срещи са били през миналата седмица в област Благоевград, тази седмица предстоят в Габрово, Търговище и Велико Търново. По програма Ямбол е предвиден през ноември. Отзивите са много положителни, хората очакват тези срещи, от тях вече са дошли предложения от сферата на здравеопазване, образование, доходи, земеделие, отбеляза народният представител.

Тъй като се задава въпросът – защо не останете в парламента, тези срещи и без това ги правите, отговаряме така, посочи Кристиан Вигенин: “БСП не иска да се идентифицира и да бъде част от това статукво, от този парламент, който не се занимава с проблемите на хората, а се занимава само с приемане на лобистко законодателство, с второстепенни теми, целенасочено създаване на разправии по въпроси, които нямат никакво отношение към развитието на страната. Този парламент от наша гледна точка е изчерпан, въпрос на не много време е това да го осъзнае и самият ГЕРБ. До тогава ние ще изпълняваме своите задължения в парламента, но искаме и да разширим нашата връзка с гражданите.” Той припомни, че и без това депутатите са всяка седмица са в района и се срещата с хората, но плюсът на тази инициатива е, че депутати от различни избирателни райони идват по трима-четирима в община, подбрани са като експертиза според специфичните проблеми във всеки район. Така се получава по-широк диалог, а и хората виждат, че групата на БСП са мотивиран екип, запознат с проблемите и има амбицията след предсрочни парламентарни избори с нова енергия да поведе страната в друга посока, отбеляза Кристиан Вигенин.

Вчера се е провела среща с всички общински съветници от левицата в петте общини в област Ямбол. Обсъдена е била дейността на парламентарната група, така също и проблемите и инициативите на общинските съветници. Фокусът е бил върху общинските съвети, където БСП е в опозиция и има амбиция да спечели следващите избори. Обсъдени са и проблемите, които срещат общините, управлявани от червени кметове – “Тунджа” и Болярово. Подкрепата за тези общини е минимална, докато огромни средства, без да са включени в държавния бюджет, се преразпределят допълнително към общините, управлявани от ГЕРБ. За тази година капиталовите разходи на всички общини в държавния бюджет са около 240 млн. лв. През това време извън държавния бюджет, с решение на правителството, са разпределени над 350 млн. лв. Това е абсурден начин за разпределение на финансите. По този начин с целеви проекти с предварително предизвестен бенефициент, т.е. фирма, която ще спечели обществената поръчка, се пренасочват национални средства към конкретни фирми. Целта е да се направи нещичко, което да се покаже на гражданите преди изборите, но по-важното е, че се цели осигуряването на финансов ресурс за купуването на тези избори, заяви Кристиан Вигенин.

“Ние според възможностите си ще се противопоставим, ще продължим по-активно съвместните приемни на народни представители и общински съветници, ще активираме нашето присъствие в населените места и ще започнем да показваме все по-публично злоупотребите с властта и нехайното отношение на властта към гражданите и в Ямбол, и в Стралджа, и в Елхово”, обеща народният представител.

About the Author :