Народните представитeли от БСП: Бойко Борисов отсъства, даже и да е в страната

DSC01957Бойко Борисов напоследък на практика отсъства даже, когато е в страната, защото  не взима никакво отношение по нито една сериозна тема и оставя някакви други хора да говорят от името на правителството. Това коментира по време на пресконференция в Ямбол народният представител Кристиан Вигенин. На пресконференцията присъстваха депутатът Николай Пенев и областният председател Митко Андонов.

Основен повод за пресконференцията беше позицията на БСП за промените в Изборния кодекс.

„ГЕРБ се опитват да узаконят диктатурата и да въведат принципа „една партия – една държава”, коментира народният представител Николай Пенев и разясни пред журналисти предложенията.

Според първата промяна ГЕРБ иска да въведе обикновено мнозинство при решенията на комисиите, вместо досегашното квалифицирано мнозинство с две – трети от гласовете, като по този начин ще бъдат елиминирани другите партии. Втората промяна предвижда при отмяна на решение на комисията от Административния съд, на база на същите протоколи  тя да вземе ново решение, вместо досегашното насрочване на нови избори. Третата промяна, искана от ГЕРБ, е отмяна на правото да се обжалва пред следваща съдебна инстанция – ВАС.

Николай Пенев уточни, че БСП ще сезира Венецианската комисия за исканите от ГЕРБ промени в изборното законодателство и настоява те да бъдат оттеглени. Той изтъкна и че промените в Изборния кодекс трябва да вървят и с решение за промяна на състава на ЦИК, чийто мандат изтича на 21 март 2019 г.

„Процедурата за промяна на ЦИК трябва да започне тази седмица, в противен случай излизаме извън законовите срокове”, заяви народният представител Кристиан Вигенин и допълни, че нищо не пречи на ГЕРБ да си излъчи пак същите представители в ЦИК в новата комисия, но законът е закон и, ако мандатът на тази комисия не бъде подновен, това също само по себе си поставя под въпрос провеждането на изборите и резултатите от тях.

„ГЕРБ се чувстват застрашени от вероятността да загубят европейските избори”, каза още Кристиан Вигенин и изтъкна, че тези промени са в разрез с демократичните принципи, с традициите за провеждане на избори в България досега и допълни, че „за първи път една партия се опитва толкова грубо да промени в последния момент правилата, за да се чувства по-удобно в предстоящите избори”.

„От ден –два се вкара още една тема, свързана с изборите, подготовка на още едно оправдание от страна на ГЕРБ в случай, че загубят изборите”, коментира Кристиан Вигенин и обявеното от Цветан Цветанов виждане, че Русия ще се намеси в изборите в България. Според него това е един вид подготовка на обществото, че ако БСП спечели изборите, то ще е заради руската намеса. „Виждаме едно притеснение от страна на ГЕРБ, а когато ГЕРБ са притеснени са склонни да поставят под въпрос базисни принципи на демокрацията. Затова трябва да бъдем много внимателни всички и това е нашият призив не само към нашите членове и симпатизанти, но и към всички, които през тези години се бориха да има честни и демократични избори в България”, допълни още народният представител от БСП.

Областният лидер на БСП Митко Андонов разясни, че в момента всички общински организации на левицата в Ямболска област провеждат събрания като етап от подготовката за европейските избори. До 20 февруари трябва да приключат събранията на основните партийни организации, около 50 процента от тях вече са проведени. На тези събрания се правят отчети за дейността на първичните партийни организации, на база на приетите на конгреса критерии за избор на кандидати на европейски народни представители се предлагат номинации. Вече са насрочени и общинските партийни конференции – в Ямбол ще бъде на 9 март, в Стралджа и Болярово, ще бъдат на 11 март, в „Тунджа” и Елхово на 15 март. След това на областен съвет кандидатите ще бъдат обобщени и изпратени в Националния съвет, където ще се определи водачът и самата листа. „Готвим се да спечелим изборите, както го направихме на предните парламентарни избори  – да бъдем първа политическа сила не само в Ямболска област, но и в цяла България”, коментира още Митко Андонов.

На журналистически въпрос какво трябва да се направи, за да се спаси стадото на Ани Петрова от Болярово, защото и въпросите по време на парламентарния контрол явно не помагат, Кристиан Вигенин отговори, че Дамян Илиев трябва да бъде отстранен като изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, за да стане това и допълни: „Видимо е, че той не е в състояние да взима адекватни решения по отношение  на финала на проблема с чумата. Той си е наумил, че това стадо трябва да бъде унищожено, въпреки всичко, което се случи, въпреки промяната в подхода на Агенцията спрямо другите стада, в които бяха открити животни с положителни проби, въпреки факта, че доказано вече болни животни няма, въпреки че самата Ани Петрова е готова да даде проби от всяко едно животно при гаранции за реални резултати”.

Той припомни, че в стадата с положителни проби, открити през октомври и ноември миналата година животните с положителен резултат са били умъртвени, а останалите продължават да се отглеждат.

Според Кристиан Вигенин  самият Дамян Илиев прави всичко това на инат, а от друга страна стадото на Ани трябва да бъде унищожено, за да бъдат унищожени всякакви доказателства за неадекватните действия на Агенцията от лятото на миналата година, защото така, както това стадо успя да оцелее, по същия начин можеха да се развият нещата и за останалите избити стада.

„Сега фокусът ни е да не допуснем стадото да бъде ликвидирано, да има повече разбиране и разум от страна на БАБХ. Аз самият нямам никакви илюзии, че с този човек начело няма да се справим, но разчитам на влиянието, което може да окаже министър Порожанов  и най-вече премиерът Бойко Борисов, защото той го е назначил”, каза още народният представител и допълни: „От тук нататък отговорността за това, което е случва, не е на никой друг, освен на самия Бойко Борисов”.

„Темата със запазване на стадото на Ани Петрова е достатъчно голяма и ако министър –председателят действително е загрижен за проблемите на всеки човек и е искрен, когато казва, че ако се направи грешка, тя трябва да бъде поправена, нека да започне пръв като отстрани от поста Дамян Илиев или принуди директора, който и да е той, да ревизира заповедта за избиване на това стадо”, го призова Кристиан  Вигенин  и припомни, че следващия месец директора на БАБХ  навършва 70 години и може да бъде пенсиониран, а на негово място да бъде назначен човек, който ще се справя адекватно с работата.

 

About the Author :