НАП – Ямбол очаква 1000 декларации в последния ден от кампанията

DSC08446Ден преди последния срок – 30-и април, за подаване на годишните данъчни декларации, от НАП Ямбол апелираха активно да се използват алтернативните начини, за да се спестят излишни нерви и време за чакане в салона за обслужване на приходното ведомство в Ямбол на ул.”Кабиле”1. Най-лесно и бързо доходите могат да се  декларират по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК). До момента в ТД на НАП Бургас, Офис Ямбол по електронен път са получени над 2 000 подоходни формуляра, всеки трети е подаден с ПИК, а останалите с електронен подпис. До 30 април данъчните очакват още  хиляда годишни подоходни декларации.До момента на гишета са приети близо 5 хиляди 30 април е и срокът, в който трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне, напомнят още от териториалната дирекция. Всички данъци се плащат по банков път като при превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет”.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата с обратна разписка или да се подадат на място в някои пощенски станции, където  директно се издава  входящ номер.  На територията на Ямболска област декларации се приемат в 4 пощенски станции – за Ямбол в централна поща и кв.”Аврен” и в пощенските клонове в градовете Елхово и Болярово. До момента по пощата са получени около 300 декларации.

До 30 април самоосигуряващите се лица трябва да подадат  декларация образец 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл.42 ЗДДФЛ”. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към данъчната декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2014 г.  Въз основа на данните, декларирани в тези таблици, се определят окончателният размер на месечния осигурителен доход, както и годишният осигурителен доход, върху който се довнасят осигурителните вноски.

About the Author :