НАП проверява обменни бюра

DSC00067Екипи на НАП започват масови проверки на обменни бюра и финансови къщи, които извършват обмяна на валута. Проверките ще обхванат всички населени места, най-вече Черноморското крайбрежие.

Поводите за засиления контрол са навлизането в активния летен сезон и сигнали от граждани за сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове. По действащата нормативна уредба обменните бюра могат да търгуват валута по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка за деня.

Засега в НАП-Ямбол няма сигнали обменни бюра да са извършвали сделки, извън законовия марж. От НАП припомнят, че за всяка сделка по обмяна на валута трябва да се издава документ. Данъчните предупреждават да слагаме подписа си на бордерото за обмен на валута само ако е попълнено коректно.

Некоректните обменни бюра, освен да платят глоба, може и да загубят лиценза си.   Сигнали за нарушения при обмяната на валута могат да се подават на цената на градски разговор на телефон 0700 18 700 или чрез електронна поща [email protected]

About the Author :