Напусна ни ген. Нейко Ненов

resize_20131220044751_DSC00055aНа 28 януари 2015 година почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов. До юни 2014 г. той беше командир на Сухопътните войски.

През октомври миналата той получи инсулт. Впоследствие бе опериран в Хановер, Германия. Тогава синът му съобщи, че хирургическата интервенция е преминала успешно. За жалост, той не успя да пребори коварната болест.

Генерал Нейко Ненов започва кариерата си в поделението в Болярово. Съпругата му е родом от село Голямо Крушево, община Болярово. Много са близките, приятелите и познатите му в нашия край, скърбящи за него. За всички, които го познаваха той остава един достоен човек, непрежалим приятел, близък, познат. Всички те са съпричастни с мъката на семейството му и изразяват своите искрени съболезнования.

След поделението в Болярово, генералът служи в полка в Симеоновград. Оттам е назначен в Карлово за началник-щаб на елитната 61-ва Стрямска бригада. Следващото му назначение е като командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора.

През 2000 г. генералът завършва командно-щабен колеж в Карлайл, Канада. През 2002 г. преминава и 12-месечно обучение в американски колеж на Сухопътни войски в Кингстън, щата Пенсилвания.

Генерал-майор Нейко Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на Многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца през 2006 г. Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч.

Като командващ Сухопътните войски ген. Нейко Ненов през 2013 г. ръководи строежа на 30-километровата ограда на българо-турската граница.

Непрежалима е загубата на този достоен човек! Нека почива в мир!

About the Author :