Намери се съдебен състав, който да оправдае ямболския кмет по делото за водопровода

Delo_kmetВсе пак се намери съдебен състав, осми по ред, който да оправдае ямболския кмет по делото за водопровода. Тази сутрин в 9,15 часа състав на Бургаски апелативен съд с докладчик Пламен Синков прочете оправдателна присъда. Делото започна вчера и продължи до късно следобяд. Съдът е изслушал един свидетел, приобщил е показанията на друг свидетел и е изслушал две съдебни експертизи – повторната комплексна съдебно техническа и оценъчна експертиза и тройната финансово счетоводна експертиза. Пледоариите са продължили до 18 часа и затова съдът е произнесъл решението си тази сутрин. Вчера Георги Славов е бил с двама защитници в съдебната зала, но днес е чул пет години чаканата от него оправдателна присъда сам.

Припомняме, че това е осми съдебен състав, който се произнася по това дело, разменяно между съдебните инстанции като пинг-понг, заради безкрайните връщания.

Цялата съдебна сага продължава повече от 5 години, в нея взеха участие осем съдебни състава – два от Ямболски окръжен съд, четири от Бургаски апелативен съд и два от Върховен касационен съд. Делото беше връщано да се гледа от друг състав три пъти досега – веднъж от Бургаски апелативен съд и два пъти от Върховен касационен съд. Седем от съдебните състави не посмяха да кажат, че кметът е невинен по това дело, а само си прехвърляха „топката” с обвинения, че присъдите не са достатъчно мотивирани и важни обстоятелства не са били изяснени. Според четири от съдебните състави Георги Славов е виновен и те постановиха ефективни присъди. Първият ямболски съдебен състав го осъди на 5 години затвор и 6 години без право да заема държавна длъжност, вторият състав намали присъдата на 3 години и 8 месеца и 4 години лишаване от право да заема държавна длъжност, защото прие, че е виновен по по-леко обвинение. Два съдебни състава в Бургаски апелативен съд потвърдиха ефективната присъда от 3 години и 8 месеца, а два съдебни състава от Върховен касационен съд го върнаха в Апелативен съд – Бургас за ново разглеждане от друг състав.
По това дело Георги Славов беше обвинен в длъжностно престъпление, че е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си за обществена поръчка за ремонт на водопровод и канализация по улиците „Ген. Вл. Заимов” и „Граф Игнатиев”, от което са настъпили вредни последици за над 2 млн. лв. за община Ямбол, представляващи разликата между заплатената и действителната стойност на обекта по средни пазарни цени.
ПРочетената днес оправдателна присъда вероятно няма да бъде краят на съдебната сага, защото прокурорът от апелативна прокуратура заяви, че вероятно ще го протестира пред Върховен касационен съд, тъй като е поддържал обвинението в съдебната зала. Така че може да гледаме и девети епизод на превърналата се във водевил съдебна сага с това дело.

About the Author :