Наложиха допълнителен мониторинг на регионалното депо

снимка Депо 2016Басейнова дирекция – Пловдив наложи допълнителен мониторинг в района на регионалното депо, за да се следи дали има замърсяване. Той ще продължи докато се установи, че действително няма проблем, както твърди община Ямбол. До този мониторинг се стигна след сигнал на РИОСВ – Стара Загора до дирекцията, която управлява ОП „Околна среда”, че са установили проблеми със замърсени води в района на регионалното депо.

В четвъртък, 2 юни, в Ямбол е имало междуведомствена комисия между представители на Басейнова дирекция и на РИОСВ, представители на всички общини от Сдружението за управление на отпадъците. Според кмета на Ямбол Георги Славов всички се убедили, че нито едно от нещата, посочени в писмото не почива на реално основание, а били в сферата на предположенията. Комисията е излязла с протокол, в който са се определили точки на мониторинг, който постоянно ще се прави или поне докато е необходимо.

Ямболският кмет беше категоричен, че «няма изтичане на инфилтрат, няма никакви опасности, които към момента да са констатирани”. Това доказали и двете изследвания, които самостоятелно направиха община Ямбол и община „Тунджа” на води, изтичащи в близост до депото, защото от самото депо няма изтичания на води.

«Изрично разпоредихме на строителя, тъй като е в периода на съобщаване на дефекти – една година след реализиране на проекта, да се проверят всички съоръжения, които биха могли да доведат до изтичане на инфилтрат. Изцяло беше проверен ретензионния басейн, няма изтичане. Изцяло беше проверена шахтата, няма изтичане от нея. Всички други комуникации и дренажна система, които довеждат инфилтрат до ретензионния басейн са изправни”, каза кметът и допълни: „Има две точки, в които има източници на вода с неясен произход, но и двата са извън обхвата и територията на депото, т. е на територията, която е била предмет на интервенция от страна на проекта, който е реализиран с европейски средства”.

Единият източник на води е след охранителната канавка в югоизточна посока на депото, а другият е на повече от 300 метра под депото. „Нито едното место, нито другото са били в обхвата на предпроектните проучвания, на проектирането и реализацията на проекта. Едните води се хващат от охранителната канавка, а другите води изтичат в по-долната част. Т. е. никога никой досега не е констатирал, че има някакви проблеми”, коментира Георги Славов, за който е важно да се разбере, че европейският проект не е компрометиран. Затова община Ямбол е направила възражение по всеки един пункт на писмото и го е изпратила и до ОП и до министъра на околната среда и водите.

И ако няма изтичане на инфилтрат проблем с обработката на отпадъци в регионалното депо все пак има, защото заради дъждовете, които са паднали от началото на годината – 345 литра на квадратен метър в 44 –декаровото депо има около 15 кубика вода, която се е превърнала в инфилтрат и той трябва да се извози.

«В момента депото е един голям безотточен басейн, който всеки един дъжд пълни. И докато не започне да се стопля времето и да започне да се изпарява тази вода се събира вътре, както и в ретензионния басейн. Според технологията, който по проект е одобрена от всички институции, няма друг начин, по който да се започне първоначална експлоатация, освен да се опитаме да намалим количеството вода, която е вътре. При валеж в депото пада чиста вода, но след това тя се превръща в инфилтрат заради смесване с отпадъците”, каза още Георги Славов. Според него единственият начин според българското законодателство е по някакъв начин тази вода да се изнесе от депото т. е. тя да бъде източена и транспортирана до пречиствателна станция, което прави общината. „За голямо наше съжаление тази година е изключително дъждовна. След като отмине този дъждовен период и се изпари водата и се даде възможност да се запръсти първия хоризонт на отпадъците оттам нататък колкото и вода да има, когато това ниво се вдигне по-високо ще може все пак да се работи. Този проблем е единствено и само в началото на разработване на депото. За наше съжаление тази дъждовна година съвпада с тези първи месеци, в които ние експлоатираме депото и то няма друг начин как да бъде”, коментира още той и уточни че отпадъците на петте общини продължават да се депонират в първа клетка.

Диана Иванова

About the Author :