„Накъде тече реката“ на Чавдар Ценов – книга за несбъднатите мечти

Представянето на романа „Накъде тече реката“ на Чавдар Ценов провокира постоянното присъствие на литературните дни „Ямбол чете“ да се замисли върху това как се живее с несбъднатите мечти.

Няма да съжалявате да прочетете този роман, препоръча водещият Тенко Тенев. Според него това е една много хубава градска съвременна проза и в него няма нищо насилено, а героите му са чудаци, самотници, които се движат с низ от много интересни жени.

Това е най-дълго писаната от мен книга, разказа самият Чавдар Ценов и сподели: „Някак си в първия момент не вървеше, стигнах донякъде, тя ми се съпротивляваше, захвърлих я и написах един роман. След време отново започнах, напреднах, но отново прекъснах и написах една книга с новели. Пак се върнах и трети път като почнах, продължи много дълго време и аз се хванах, че чакам да я зарежа  и да напиша нещо друго, но нищо друго не идваше и някак си се преборих с нея“.

Книгата се движи около един бивш учител по география, който много обича географията, но никога не е излизал извън България. Той познава света книжно, по някакви свои вътрешни съпротиви е зарязал кариера в университета, учителството и се движи по инерцията на живота.

В нея са преплетени и съдбите на още двама герои – историк, който има фикс идея да има апартамент, но все нещо не успява и професор, притежаващ хиляди книги, но неуспял да напише нито една.

Самият автор определи „Накъде тече реката“ като книга за несбъднатите мечти, която доказва, че може да се живее смислено и в тях.

Според критиката в книгата е описана мъжкостта на героите, защото те по-скоро пребивават и преживяват покрай жените си. Женските образи в книгата са предимно на успели хора, но те никога не са толкова интересни, колкото неуспелите, обясни позицията си авторът.

Изключително показателен за книгата е и цитатът, който е на корицата –въображаема реч която географът да произнесе от катедрата, ако се върне на учителското поприще: „Уважаеми млади хора – ще кажа, – най-важното нещо в живота е да знаете кои сте. Какво можете, какво бихте могли евентуално, а също – доколко го можете и доколко бихте го могли. Във връзка с това ви призовавам – не посягайте към мечтите на ближния! Мечтайте си вашите мечти! Което не означава, че те ще се сбъднат. Но пък означава, че първата ви крачка по мечтания път ще е правилна. А, да, и още нещо да не забравя, много е важно да го запомните. Мечтите не се сбъдват, те се осъществяват с всекидневни, целенасочени усилия. За по-напредналите, за рубриката „шест плюс“, така да се каже, бих добавил – понякога мечтите са по-заробващи от желанията, а и сигурни ли сте, че наистина желаете това, за което мечтаете?…“

Романът „Накъде тече реката“ на Чавдар Ценов е отличен с Наградата „Христо Г. Данов“ в раздел „Художествена литература“, но авторът сподели, че му е по-скъпа наградата „Дъбът на Пенчо“, която присъжда проф. Светлозар Игов.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply