Най-сетне трансфер за „Ямбол”, американец е новият плеймейкър

00504810Най-сетне баскетболният „Ямбол” обяви първото си попълнение за новия сезон в елитната дивизия. Това е американецът Джауан Картър, роден през 1987 г. в Честър, Пенсилвания.

Щастливото място за Картър обаче не е Пенсилвания, а малкият щат Делауер, където той прави фурор най-напред в гимназиалния тим, а след това и в Колежанския отбор. 27 годишният гард се прехвърля в Европа през сезон 2011-2012 г., като става състезател на турския „Дарушавака”, който тогава играе във втора дивизия.

С екипа на този клуб Джауан има средно на мач по 14 точки, 2 борби и 1,3 асистенции, като впечатлява стрелбата му от тройката-средно на двубой 43,8 процента успеваемост.

Вторият европейски клуб на Картър е полският Гданск, там той има също респектираща ръка-14,2 точки средно на мач, а асистенциите му рязко скачат-3,7. Прави впечатления в кариерата на американеца дотук, че не обича да се задържа повече от един сезон в отборите и през 2013 година вече е в добрата стара Франция. Там играе във втора дивизия, ала само в два мача, явно нещо се е пропукало.

След този изключително кратък престой в страната на Ален Делон, гардът поема към Скандинавия и играе в първенството на Швеция. Там мачовете му са малко-11, но показателите са силни-16,4 точки и 4,4 завършващи подавания.

Любопитно е, че щатът Делауер, където тръгва толкова силно кариерата на Картър, е заселен най-напред от шведи. Делауер е с малко население, най-големият град, Уилмингтън е почти колкото Ямбол-73 000 жители. Това предполага, че новият гард на клуба ни няма да има особени проблеми с адаптацията.

Дано не се окаже обаче с характер като този на Уил Уокър, който през есента на миналия сезон разиграва ръководството на „Ямбол” , след това и в „Рилски спортист” не му пасна и напусна бързо България.

Първото име на новия ни плеймейкър, Джауан, надали ще се запомни лесно, докато фамилното Картър се среща под път и над път.

Зависи обаче от изявите на гарда с жълто-синия екип-центърът Офоегбу дълго време бе проблем за запаметяване, но даде страхотна игра и сега всеки фен ще ви каже фамилията му.

About the Author :