Най-после Ямболска област доближи средната за страната безработица

zx860y484_3347240От години нивото на безработица в област Ямбол не е било толкова близко до средното за страната – за месец май 2019 г. то е над националното равнище само с 0,6 % и е 5,9 %. Обикновено безработицата в Ямболска област надвишава националната с 1-2 %, съобщи на брифинг Татяна Чанкова, директор на Дирекция „Бюро по труда“-Ямбол. Това се отбелязва на фона на исторически най-ниските нива на безработица в страната от 5,3 %, отчетени от Агенцията по заетостта.

Безработицата в областта ни отчита свиване с 5,5 % месечна и с 14,2 % на годишна база.

В края на миналия месец регистрираните безработни в Ямболско са 3 278 души, а спрямо май 2018 г. – с 541 човека по-малко.

В четири от петте общини безработицата през месец май продължава да пада, като най-ниска е в община Ямбол – 3,2 %. Изключение прави община Болярово, където безработицата се е увеличила с 1,1 %, но в действителност реалният брой безработни се е покачил само с 16 човека. На годишна база отново четирите общини регистрират намаление на безработицата, най-значително то е в община Стралджа с 5,2 %, ръст има само в Болярово с 2,1 %.

Най-голям брой свободни места отбелязват секторите „Административни и спомагателни дейности“ – 163 места; „Преработваща промишленост“ – 86; „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 55; „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 34; „Строителство“ – 18 и др. Най-търсените професии са: манипулант в промишлеността; машинен оператор; общ работник; сервитьор; сезонен работник; камериер/камериерка; продавач-консултант; готвач; предач.

Въпреки това информациите за падащата безработица не предизвикват положителни реакции у жителите на Ямболска област. Според специалистите причината е в това, че всеки си търси своето работно място. „Когато не намираш на пазара на труда работното място, което е в твоите представи – за теб работни места няма. Или когато имаш високи цели – търсиш работно място с много-много добро заплащане, а пазарът ти предлага място с 600 – максимум 700 лева, естествено, ти казваш – няма работни места“, казва Татяна Чанкова. Тя съветва хората, когато са в период от живота си на  безработни, да преориентират целите си – да започнат работа сега, дори за по-ниско заплащане от онова, което си представят, че трябва да получават, но най-малкото за този период да докажат някъде себе си. В същото време никой не им пречи паралелно да си търсят по-добре платена работа. Оставането без работа за по-дълъг период води до демонтивиране. Първоначалната реакция на всеки останал без работа е: аз сега ще си почина няколко месеца. „Само че тия няколко месеца с получавано обезщетение минават много бързо, а ти загубваш основни трудови навици. Когато изтече срокът на обезщетението, хората идват и искат да им намерим работа. Само че когато си безработен, ти не можеш да определяш момента кога да си намериш работа. По-скоро работата намира теб в даден момент. Всеки работодател предпочита да наеме човек, който съвсем скоро е излязъл от работна среда. По-лесно се търси работа, когато си работещ“, съветва специалистът.

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply