Най-новата книга на Любомир Котев „MULTA PAUCIS“ с премиера в родния град

DSC06547Ярка книга, събитие в културния живот на нацията, бе оценката за най-новата книга на ямболския писател Любомир Котев „MULTA PAUCIS“ (много с малко), дадена от литературния критик и издател на творбата Иван Гранитски на премиерата й в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол на 19 април вечерта.

 

DSC06559Събитието бе открито от председателя на дружеството на писателите в града Тенко Тенев, който припомни, че „проходилката“ на тази книга бе във Виена, в дом „Витгенщайн“. Тя е един наръчник по култура, по народопсихология, от нея ще научите много за различни творци, а позицията на автора е винаги ясна и отчетлива, отбеляза Тенко Тенев.

Иван Гранитски, който задълбочено презентира книгата, подчерта, че трудно бихме разбрали посланията в нея извън предишните книги на Любомир Котев, 35 на брой.

DSC06664Той направи ретроспекция на творчеството му, като проследи развитието на автора през годините – от първата му книга с разкази, през духовното му приятелство и братство с Христо Карастоянов и първата проява на постмодернизъм с „Паралелни паранои“, през серията „Народопсихологии“ и постмодерния роман „Херострат 72“, до книгите му, представляващи преосмисляне на „Чичовци“ и Бай Ганьо“, а след това разказите в „Селцето“ и „Питомни разкази“ до книгите за Чудомир и Йовков. Именно „Непознатият Чудомир“ и „Българинът според Йовков“ подготвиха „MULTA PAUCIS“, отбеляза критикът. В последната си книга Котев стига по естествен път до фрагмента – един труден жанр, изискващ пределна стегнатост, небанално послание, сюжетност и разсъждения, които водят до поуката на размишляващия човек.

DSC06616Иван Гранитски определи най-новата книга на Котев като духовна автобиография на автора. В нея той говори за любимите си герои и автори, стъпвайки на техните творби и житейски си опит развива тези 1100 фрагмента. В книгата са вплетени народопсихологическите му изследвания, като Котев не осъжда, а философски разсъждава, отбеляза Иван Гранитски. Книгата преосмисля литературната традиция, тя има силно и чувство на самоироничност и отстраненост, подчерта още той.

DSC06595Любомир Котев от своя страна бе пределно лаконичен. „Ние хората се обичаме и обичайки се постигаме любовта към ближния и към своя град. Аз обичам своя град и затова не мръднах от него, въпреки че имах много шансове, въпреки че често работих другаде. И ако не чувствах тази обич, никога нямаше да мога да напиша всичко това“, бяха неговите думи.

DSC06600И авторът, и неговият издател отдадоха заслуженото на кмета Георги Славов, който също бе гост на премиерата,  за подкрепата на община Ямбол към литературата и ямболските писатели в частност. Да се отърсим от предразсъдъците и направим каквото можем за своя град и своята общност, призова Любомир Котев.

 

DSC06586 DSC06608 DSC06640DSC06668 DSC06674 DSC06681 DSC06682 DSC06687

 

About the Author :

Leave a reply