Най-младият автор спечели първата награда във фотоконкурса „Кукерландия“

1-Най-младият автор – Пейо Енев, тази година спечели и първата награда на международния фотоконкурс „Кукерландия“, част от програмата на едноименния фестивал. Това е прецедент, стана ясно по време на награждаването на победителите, което се състоя днес, 25 февруари, в 13 часа, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Така Пейо Енев става носител едновременно на две награда – първата и за най-млад автор. Втората награда отиде при Калина Шивачева-Стойчева, а третата при Елиф от Турция. Бяха присъдени три специални награди на различни спонсори на конкурса – те бяха за Красимир Матаров, Екатерина Староманова и Богдан Стойко. Цвети Станчева получи специалната награда за снимка, направена по време на „Маскараден фестивал“-Ямбол.

SAM_9127-Тази година в конкурса участваха 428 фотографии. Сред тях журито селектира 40 снимки на 28 автори. Има и четирима участници от Турция, чието участие превръща изложбата в международна.

На официалното награждаване и откриване на изложбата бяха кметовете на общините организатори на „Кукерландия“ – Ямбол и „Тунджа“, те връчиха и най-престижните отличия.

SAM_9359Председателят на журито Александър Иванов призова за в бъдеще конкурсът да не е посветен само на кукерите, а да се отвори към народни традиции, обичаи и ритуали, не само български, но и от околните страни, а защо не и от Европа.

А ден по-рано в голямата зала на галерията бе открита изключително интересната фотоизложба на самия Александър Иванов, наречена „Видения“.

 

SAM_9311Едновременно с фотоконкурса в съседната зала бе открита и изложбата от живописни платна на ямболския художник Кольо Инджов. Картините, обединени от темата кукери, показват оригиналния поглед на твореца към народния обичай и не случайно още в първите минути след откриването вече бяха откупени няколко творби.

SAM_9312 SAM_9323 SAM_9341 SAM_9343SAM_9355 SAM_9310 SAM_9310

 

 

 

About the Author :

Leave a reply