Най-красивите сгради в света през 2013 година

Сред края на 2013 г. се появиха и първите архитектурни изводи: музей “от камък, вода и вятър”, търговски център във формата на „разтопен кехлибар“ и влак – научна лаборатория са сред шедьоврите на годината.

1Най-странният терминал в света бе открит през тази година на летището в Шенжен, Китай. Италианският архитект Масимилиано Фуксас е създателят на Терминал №3 на летище „Баоан“, който е построен под формата на огромна риба с дължина около 1.5 км. Строителството на комплекса е продължи около четири години и струва 1.4 милиарда долара, а терминалът, открит през ноември, има капацитет 25 млн. пътници годишно. Това изглежда достатъчно да осигури нуждите в следващите години на свободната икономическа зона на границата с Хонконг.

2Аквариумът е най-големият в Северна Европа и се намира на осем километра от Копенхаген. Датското студио 3XN е избрано за изпълнител на проекта след провеждането на международен конкурс през 2007 г. Морската вода в съоръжението се осигурява от морето чрез водопровод, дълъг 1.7 км. За да се осигури добра среда за обитателите, водата се филтрира на всеки час и след това отново се използва. Стойността на аквариума е около 107.6 млн. долара.

morskiНационалният морски музей на Китай бе удостоен с приза „Бъдещ проект на годината“ по време на световния архитектурен фестивал, който се проведе наскоро в Сингапур. Музеят е проект на архитектурно студио Cox Rayner и той се намира в град Тянджин, в близост до столицата Пекин. Съоръжението е разположено до пристанището на града и то ще бъде разделено на пет части, като във всяка ще бъдат изложени различни експозиции, свързани с морското наследство на Китай и света.

kulataКулата „Вертикален град” е най – голямата сграда в Холандия. Замислена като „Вертикален град”, тя се състои от три взаимосвързани прозрачни кули,  разположени в близост до квартал от 6 –етажни сгради. Разположена на южния бряг на река Маас с изглед към моста Еразъм, тази колосална, вече култова структура предефинира визията на Ротердам.
Достига почти 500 м височина, с над 1,7 милиона кв. метра  разгъната застроена площ.

borsaОМА, международна фирма, съоснована от Рем Кулхас, обяви, че конструкцията й за стоковата борса в Шънджън трябва не просто да приюти търговски етаж и офиси, а да се отрази на самите финансови пазари. Движена от същата спекулативна еуфория, която вълнува и инвеститорите, правоъгълната основа на сградата изглежда ще бъде на няколко нива. “Концепцията за зданието е проста, но устойчива”, казва един от ръководителите Дейвид Джианотен: “Плаващият подиум на основната конструкция се отделя от земята и се превръща в новия публичен център на Шънджън”.

bazelПанаирното селище на швейцарския град Базел се сдоби с чисто нова зала. Проектирана е от  архитектурно бюро Herzog & de Meuron. В подчертано модернистичната сграда е постигната оптималната функционалност на изложбените площи. Едновременно с това, този взаимосвързан дизайн осигурява гъвкавост за различни събития, на които мястото ще бъде домакин.

timСъздадена от японския минималист Шигеру Бан, новата централа на медийния концерн Tamedia в Цчрих е построена без използването на нито един болт или стоманобетонна конструкция. Пететажната офис сграда има дървена носеща конструкция, върху която са поставени стъклени фасади.

bakuФутуристичната сграда на центъра “Гейдар Алиев”. В сградата се акцентира на използването на прозрачни стъклени стени, като най-светлата част е определена за библиотека. Освен библиотека в комплекса ще има музей, конферентна зала и зала за провеждане на тържествени и културни мероприятия. Площта на новата постройка е повече от 110 000 кв.м, а самата тя е ситуирана в прекрасен парк с площ около 9 ha.

Ìóçåé öèâèëèçàöèé Åâðîïû è Ñðåäèçåìíîìîðüÿ îòêðûëñÿ â ÌàðñåëåМузеят на цивилизациите на Европа и на Средиземноморието (MuCEM). Дело на Руди Ричиоти, сградата се вписва чудесно в ансамбъла на старото пристанище и кулата Сен Жан със своите строги геометрични форми и уникална фасада. Открит на 09.06.2013 г., в рамките на събитията около „Марсилия – Прованс – 2013: Европейска столица на културата”, музеят предлага мултидисциплинарен поглед към средиземноморската цивилизация, с експозиции в областта на историята, етнологията и изкуството.

osloРегионални и международни офиси на Statoil в Норвегия – сграда, която стимулира срещите и обмена на знания. Едно от ключовите предизвикателства на проекта е да се балансират размери и архитектурният израз със заобикалящата среда, като в същото време се въвеждат нови импулси, които оживяват парка и търговската площ. По-конкретно: как се проектира комерсиална сграда с площ 65 000 / 117 000 m2, така че да се слее с идиличния бряг на Форнебу. Голяма част от мястото е преобразувано в публично достъпен парк с алея покрай фиорда. Новата офис сграда е на мястото на стария многоетажен паркинг при летището. Конструкцията се състои от пет офис ламела, идентични по размер, подредени един върху друг. Концепцията свежда до минимум въздействието на сградата върху околната среда.

molekИнститута по молекулярна биология в Мелбърн изглежда катто огромна многоцветна молекула.

DalienКонферентната зала в Далиен – Китай.

antar Най-необикновената научна лаборатория, опткрита през годината, е британската станция Хали VI. Тя прилича на влакче играчка с осем вагона.. Всеки модул има “крака” с различна дължина и е монтиран на ски – ако е необходимо, станцията може да бъде теглена към правилното място. Сред другите интересни подробности е, че редом с приборите за изследванията на учените, вътре са се приютили частен бар и зала за билярд.
MOL
Миналата година в покрайнините на Малмьо бе открит един от най-големите шведски молове. Архитектът Герт Вингорд реши да разнообрази обикновено скучния вид на търговските сгради, вдъхновявайки се от разтопено парче кехлибар.
Singapur
Над 15000 квадратни метра с външни градини, басейни, водопади и зелени стени са проектирани от архитектурно студио WOHA за хотел Parkroyal в Сингапур. Хотелът, който се намира в силно застроен район в централната градска част, ще приюти богато разнообразие от растителни видове, разположени по фасадата на сградата. В зелените зони на Parkroyal ще бъдат засадени високи палми, цветя, вечнозелени храсти и дървета, различни висящи растителни видове. Те не само ще създават уют на гостите на хотела, но и ще са естествено продължение на парка Хонг Лим, който се намира в непосредствена близост.
zala
Концертната зала в град Ройтлинген – Германия. Архитект е швейцареца Макс Дудлер.
Steven Holl Architects SHA SLICED POROSITY BLOCK Chengdu China
Жилищен комлекс «Sliced Porosity Block» в китайския мегаполис Чэнду работа на архитектаСтивън Хол.
LondЛондонския жилищен комлекс NEO Bankside на Ричард Роджърс.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAПрез 2013 г. строителят на най-високата сграда в света Бурж Халифа, представи и новото си постижение: небостъргач, усукан под ъгъл 90 градуса. Най-усуканият небостъргач в света Cayan Tower е високат 310 м сграда и има 75 етажа. Формата на сградата има за цел да намали съпротивлението на конструкцията на вятъра.
HasseltНовия съдебен комплекс в белгийския град Хасел.
shard12 години, 2,3 млрд. долара, 310 м. височна и 72 етажа. Зад тази суха статистика се крие “Шард” – творението на италианския архитект Ренцо Пиано. Той твърди, че не обича небостъргачи, ето защо “Шард” наподобява на яхтено платно. А името в превод от английски означава остро парче стъкло. Иначе небостъргачът ще приюти офиси, апартаменти, скъпи ресторанти, галерии за наблюдение на Лондон от високо и свръх луксозен хотел. Кулата е построена в работнически квартал, но с височината си превръща близката монументална катедрала “Сейнт Пол” в незначителна църква, което е сред фактите, които най-много дразнят достолепните лондончани.
About the Author :