Най-добрата математичка сред второкласниците е от Ямбол

IMG_7372Третокласничката Божидара Амуджиева от Ямбол донесе златен медал и се класира като абсолютен първенец сред осемгодишните на международната олимпиада по математика в Сингапур. В състезанието участваха 760 ученици от 18 държави. И единадесетте представители от България спечелиха медали, 7 от които бяха златни, макар общите резултати от образованието у нас да са отчайващо слаби. Божидара се завърна с родителите си в родния град, за да се подготвя за новата учебна година.

IMG_7414Едва във втори клас Божидара вече е успяла да събере 12 медала от математически конкурси, но най-ценен й е последният от Сингапур, защото не само е първото й състезание извън България, но там е спечелила абсолютното първо място за възрастта си. „Много съм щастлива заради моя успех. Аз не зная колко точки имах, но бях на абсолютно първо място във втори клас”, обяснява без никакво притеснение от общуването с журналисти малката Дари.

IMG_7434На състезанието била поканена, след като спечелила бронзов медал в първия кръг. „ Първо бях участвала в първия кръг, в който участваха 30 000 деца от 18 страни и аз бях взела бронзов медал и затова участвах в състезанието в Сингапур”, казва още тя.

Дари излиза от всяко състезание усмихната, а дори и за олимпиадата в Сингапур твърди, че задачите са били много лесни за нея: „Трябваше да решавам текстови задачи, обаче те ми бяха лесни. Аз реших 24 задачи, само последната малко ме затрудни, беше с ребус, обаче не ми стигна времето”.

 

IMG_7638Родителите й открили математическия й талант още в първи клас. Майка й Делка Амуджиева разказва: „В първи клас участва на едно състезание „Математика без граници”, където с лекота реши задачките за много кратко време и бяхме впечатлени, че получи тогава сребърен медал, след това още един медал на финалния кръг на състезанието и решихме, че явно има някакви заложби. И тогава вече във втори клас тя самата реши да се явява на състезания, за да провери и силите си”.

 

 

 

IMG_7442Дари не ходи на специални уроци по математика. „Впечатляващото при нея е, че подготовката й не е в някакви специализирани школи и уроци по математика, а е подготовката, която получава в училище, при нейната госпожа Славена Петрова в ОУ „Любен Каравелов” и допълнително вкъщи понякога й разпечатвам задачки преди състезанието”, обяснява майка й.

IMG_7480Дари не се е концентрирала само върху математиката. На осем години тя вече рисува толкова добре, че рисунките й впечатляват с техника и композиция, а има и много други интереси. „Обичам да рисувам, да танцувам, да ходя на музика, да играя на тенис, много други неща”, обяснява тя.

За участие в олимпиадата в Сингапур Дари и родителите й са получили финансова подкрепа от община Ямбол. Майка й е убедена, че държавата и общините трябва да подпомагат талантите за повече участия в международни състезания, защото право да заминат за Сингапур са имали 50 български деца, но само 11 са успели. „Трябва да получават подкрепа, защото те представят много добре страната ни в международен план.

IMG_7486Когато Дари спечели медала, беше представена от организатора на състезанието на техния министър на образованието, който присъства на церемонията, с думите, че българчетата са много силни”, казва Делка Амуджиева.  От Сингапур Дари е най-впечатлена от големите красиви сгради и споделя, че мечтата й е да бъде архитект: „Аз като порасна искам да стана архитект, аз искам да построя някакви много хубави сгради, както там и да ги построя в моя град”.

Дари е пример калко талант се крие в ямболските деца, но по-важното е малките бисерчета като нея да успеят да развият потенциала си.

 

IMG_7494 IMG_7505 IMG_7627 IMG_7628 IMG_7631IMG_7644 IMG_7647 IMG_7664

Диана Иванова

 

About the Author :