Най-богатите през 2013 г.

KarlosAСъвкупното състояние на 300 от най-богатите хора на планетата се е увеличило през отминалата година 2013 година с 524 милиарда  долара на 3,7 трилиона долара, показа публикуван  рейтинг на агенцията за бизнес информация “Блумбърг”.
По оценка на нейните експертите най-доходоносни са били отраслите на икономиката, свързани с високите технологии.
Според класацията от 300 души, включени в списъка, само 70 са понесли финансови загуби през годината.
Най-богат човек в света отново е председателят на съвета на директорите на “Майкрософт”
Бил Гейтс, който е увеличил капитала си с 15,8 млрд. долара до 78,5 млрд. долара.
На второ място в списъка е мексиканският магнат Карлос Слим, който притежава над 73 млрд. долара. За царя на телекомуникационната индустрия в Мексико, който е от ливански произход и има силни бизнес позиции и в други части на Латинска Америка, изминалата година не е била особено успешна – той е претърпял загуби от 1,4 млрд. долара. Карлос Слим обаче на 28 януари тази година ще навърши солидните 74 години, което предполага, че гледа по-спокойно на нещата, дори когато става дума за страшно много пари.
Трето място в рейтинга е за най-богатия човек в Испания, основателят на търговската империя “Индитекс” Амансио Ортега, чието състояние се оценява на 66,4 млрд. долара. Ортега е успял да заработи почти 9 млрд. долара през отминалата 2013 година.
От руските милиардери
най-успешна е била миналата година за съсобственика на търговската верига “Магнит” Сергей Галицки.
Той е забогатял с 5,3 млрд. долара, а състоянието му е оценено на 13,8 млрд. долара. Галицки и кралят на търговията на дребно в Русия. Той се концентрира извън мегаполисите Москва и Санкт Петербург, което преди години му даде бързи и големи капитали. Сергей Галицки е роден в Краснодар, завършил е икономика в Кубанския университет и е от малкото свръхбогати руснаци, нямащи близки връзки в Кремъл.
Най-богатият руснак остава бизнесменът Алишер Усманов, чийто капитал за една година се е увеличил с 1,3 млрд. долара до почти 20 млрд. долара.

About the Author :