Наистина ли е толкова полезно органичното земеделие?

 

0000211405-article

Органичните продукти като храни, козметика и тютюневи изделия стават все по-модерни, като глобално пазара на органични храни надхвърля 60$ млрд. годишно.

Ентусиазмът на почитателите на органични продукти се споделя и от Европейската комисия по храните, която ги определя като „полезни за природата и полезни за човека”. За съжаление, и за двете твърдения липсват убедителни факти…

Мета анализ на 240 изследвания върху органичните продукти, проведени от 2009 до 2013 г. заключва, че органичните плодове и зеленчуци не само не са по-питателни от по-евтините конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци, но са и по-вероятни носители на патогенни бактерии като ешерихия коли и салмонела.

Много потребители закупуват органични продукти с цел да избегнат излагането на опасно високи нива пестициди, но и тук удрят на камък – в 99% от случаите, производителите използват „безопасни” пестициди, надхвърлящи допустимите граници, поставени от здравните власти.

Харвардският биохимик Брус Еймс и колегите му разкриват, че консумиращите органични продукти понижават пестицидния си прием с под 1% спрямо консумиращите конвенцинално отглеждана продукция.

About the Author :