Над 70 процента от социалистите в Ямболско искат коалиционно участие в президентските избори

DSC01312Над 70 процента от социалистите в Ямболска област, участвали във вътрешнопартийното допитване, са изразили мнение, че партията трябва да се яви на президентските избори в коалиция, а не самостоятелно. Това съобщи на пресконференция новият областен лидер на БСП Митко Андонов, в която участваха народният представител Атанас Мерджанов и Николай Пенев, зам.-председател на областната организация на БСП и лидер на ямболската структура на партията.

В допитването са взели участие 89 на сто от социалистите в региона. Още преди конгреса при проведения преглед на организационното състояние на партията стана ясно, че броят на социалистите в Ямболска област е 3005, в допитването са се включили 2672, имало е и 16 недействителни бюлетини.

На втория въпрос с кои партии да преговаря БСП за издигане на общ президент 88,5 на сто са посочили партиите от коалиция „БСП лява България”, 47 на сто са предпочели АБВ, 41 % -Движение 21, 27 % – ВМРО, 26 % – Атака, 17,2 % – НФСБ и само 7,3 % – са поискали коалиция с ДПС. 35 на сто от социалистите в региона са отбелязали в бюлетината и възможност да се преговаря с други партии и организации.

Самото допитване е било организирано от ортанизациите по общини, които са формирали изборни бюра.

До 26 юли трябва всички общински структури да проведат конференции, на които да издигнат кандидати за презедент и вицепрезидент. Конференцията на ямболската организация е насрочена за 11 юли, на елховската – за 15 юли, на Стралджа – за 18 юли. Все още не са ясни дадитет на конференциите в общините „Тунджа” и Болярово. Идеята е на 30 юли на Бузлуджа БСП да обяви кандидатите за президент и за вицепрезидент.

About the Author :